Konferanse om sørsamisk og lokal mat i skolen
Mat- og helsefaglærere fra Snåsa, Røyrvik, Røros og Åfjord fikk reise over fjellet til Østersund for å la seg inspirere på konferanse. Temaet var samisk og lokal mat i skolen, med den svenske skolelunsjen som idealet. Interreg prosjektet SYSTER Gastronomi inviterte blant annet en samisk reindriftsutøver og Tik Tok’er med 79 000 følgere.
Foto: Evelina Solsten/InstagramSvensk-norsk samarbeidsprosjekt styrker ungdom på vei inn i fremtidens arbeidsliv
Aktører i Østfold og Fyrbodalsregionen i Sverige samarbeider om Interreg-prosjektet «Framtidstro». Målet er at ungdom skal få økt kunnskap og tro på egne ferdigheter, slik at de lettere finner veien inn i fremtidens arbeidsliv.
Foto: INSPIRIA science centerRevolusjonerer helsetjenester i distriktene: Digital teknologi gir eldre og syke bedre behandling
Ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og velferdsteknologi kan overvåkning og oppfølging av pasienters helse bli forbedret. Pasienter i avsidesliggende områder kan nå få helsehjelp uten å reise lange avstander. Prosjektet Kontiki er med på å endre helsevesenet i Sverige og Norge.
Foto: KI-generertNå kan du søke prosjektstøtte fra Interreg Sverige-Norge programmet
Utlysning av prosjettmidler fra Interreg Sverige-Norge programmet er åpen i perioden 15. august – 15. september 2024.
Foto: Interreg Sverige-NorgeLær å presentere Interreg-prosjekter gjennom historiefortelling
Sertifisert kurs i historiefortelling for Interreg, oktober 2024
Foto: Liv Randi LindsethMat og medisiner til eldre gjennom grønn luftfart
Interreg–prosjektet Green Flyway tilrettelegger for testing av utslippsfrie fly, droner, motorer og programvare. I samarbeid med lokale aktører testes blant annet ut leveranse av mat og medisiner til eldre beboere i Røros kommune ved hjelp av droner.
Foto: Augustus MoltubakkInterreg muliggjør at ideer berikes av ulike kulturer, erfaringer og forskjeller
St. Olavsleden forener gjennom felles kulturarv. Det har begge sider av Interreg Sverige-Norge prosjektet St. Olavsleden – besøksnæring gjennom en felles kulturarv erfart. Jenny Hall, svensk prosjektkoordinator ved Östersund kommune og Ingeborg Collin, norsk prosjektkoordinator fra Nidaros Pilegrimsgård ser at det er mulig å finne hverandre i både likheter og forskjeller. De er enige om at ideer berikes av ulike kulturer og erfaringer.
Foto: Jenny Hall5 nye prosjekter styrker samarbeid i Nordens Grønne Belte
5 nye prosjekt i Interreg Sverige-Norge og Nordens Grønne Belte. Alle de fem prosjektene skal på ulike måter bidra til at regionen når klimamål, reduserer forurensning og styrker kultur- og arbeidsliv.
Foto: GreenFlywayVil løse samfunnsproblemer og drive sosiale forbedringer i Nordens Grønne Belte
I desember 2023 kom gladnyheten om tilskudd til det nye norsk-svenske Interreg-prosjekt Synergier Innen Nordens Grønne Belte (SING). KBT Fagskole i Trondheim og den svenske samarbeidspartneren Coompanion skal sette søkelys på å løse samfunnsproblemer og drive sosiale forbedringer på tvers av grensen. Målet er å øke konkurransekraft og skape nye arbeidsplasser i Midt-Norge og Midt-Norrland.
Foto: UnsplashSamarbeider for å styrke kultur- og reiseliv over grensen
Fredrikstad kommune, Visit Fredrikstad og Hvaler og Østfold Kunstsenter har fått innvilget et stort Interreg-prosjekt sammen med svenske partnere. Nå skal samarbeidet mellom kultur- og reiseliv styrkes!
Foto: House of Ikigai / VisitFredrikstadHvalerVideo som verktøy for beslutningsstøtte gir mersmak
Sykehuset Innlandet har jobbet systematisk med å utvikle video som verktøy for beslutningsstøtte i prehospitale tjenester i snart fem år. Satsingen sprang ut fra et arrangement i regi Helseinn i 2018, og har siden utviklet seg fra et enkelt privat-offentlig samarbeid til et omfattende samarbeidskonsortium med flere aktører fra både offentlig og frivillig sektor, næringsliv og akademia – på tvers av landegrenser.
Foto: Foto: HelseinnRISK fremmer samarbeid for å redusere risikoen for skred og ras
Et endret klima, med økt hyppighet av kraftige nedbørsperioder, øker risikoen for negative konsekvenser av tiltak i skogen. Interreg Sverige-Norge prosjektet RISK samler aktører i skognæringa, aktuelle myndigheter og kompetansemiljø på begge sider av grensen i Trøndelag og Jämtland og Västernorrland. Sammen skal de avklare behov og interesse for utvikling av verktøy og metoder for å drive skogbruk på en måte som reduserer faren for skred og ras.
Foto: Tobias Eliasson, SkogsstyrelsenStyrker regionens totalforsvar over grensen
COMMSEC står for Community security og skal styrke norsk-svensk forsvars- og sikkerhetsindustri og samarbeid. Midt-Norge og Midt-Sverige skal samarbeide for å styrke regionens totalforsvar. Prosjektet vil skape trygghet for forsvaret og forretningsmuligheter for forsvarsindustrien. Målet er å bidra til økt samfunnssikkerhet og beredskap i grenseregionen.
Foto: Fremtidens Industri380 representanter for 80 Interreg-programmer utvekslet erfaringer
Mer enn 380 representanter fra mer enn 80 Interreg programmer deltok på Interregs årlige arrangement i oktober 2023 i Spania. Der var blant annet Interreg Sverige-Norge, Øresund-Kattegat-Skagerrak og Aurora representert. Fremfor alt ble resultater av programmene formidlet gjennom presentasjoner, workshops og studiebesøk ute på prosjekter.
Foto: Foto: Marie B. Låte, Interreg Sverige-Norge sekretariatetGrenseløse muligheter for næringslivet gjennom Interreg
Realisere konkrete resultater i samarbeid mellom næringslivet og det offentlige gjennom Interreg prosjekter.
Grenseløst ungt entreprenørskap for utvidet arbeidsmarkedet
Prosjektet ExpandE styrker ungt entreprenørskap for å utvide arbeidsmarkedet over grensen mellom Norge og Sverige. Når grensen åpnet etter pandemien så man et klart behov for å styrke og samarbeidet med vårt naboland. Utveksling av erfaringer får ungdom til å jobbe over grensen. En kampanje for å påvirke både politikere og forsikringsselskap til å legge til rette for et felles arbeidsmarked er på trappene. Med støtte fra Interreg Sverige-Norge er prosjektet på god vei til å nå sine mål.
Foto: ExpandEBruk av design, arkitektur og utekunst for å øke reiselysten
Interreg Sverige-Norge prosjektet Design og arkitektur som reiseutløser (DARK) vil etablere et nettverk med aktører knyttet til utekunst, design- og opplevelser knyttet til arkitektur for å nå nye målgrupper. Nettverket skal utvikle attraktive og bærekraftige besøkskonsepter. I Norge vil DARK tilby det lille ekstra for å få de som er spesielt opptatt av kunst og arkitektur til å bli et par dager ekstra i Osloregionen – samt grenseregionen mot Värmland. De vil bidra både til å øke markedskunnskapen og reiselysten. Samtidig vil de styrke aktørenes konkurransekraft i regionene på begge sider av grensen.
Foto: Konglehytta, VisitGreaterOsloInterregprosjektet SAIL samler regionen om ungt utenforskap
SAIL-prosjektet, et interreg-prosjekt mellom Vestra Värmland og Kongsvingerregionen, arrangerer 18. oktober en stor konferanse som vil samle nær 200 deltakere rundt samarbeidet om å få flere unge tilbake i arbeid eller utdanning.
Foto: Interreg Sverige-Norge prosjektet SAILEkspertise på emballasje og trebyggeri skal øke konkurransekraften innen bioøkonomi
Interreg Sverige-Norge prosjektet The Circular Bioeconomy Arenaskal bidra til å øke omstillingsevne og konkurransekraft for små og mellomstore bedrifters innen trebaserte byggeløsninger og skogsbasert bioøknomomi.
Foto: Norwegian Wood ClusterStyrker cyber- og samfunnssikkerhet i Innlandet og Värmland
Prosjektet Cross Border Cyber Capacity bringer sammen kompetanse, infrastruktur og erfaring på tvers av Innlandet og Värmland. Slik skal kapasitet for innovasjon knyttet til cyber- og samfunnssikkerhet forsterkes. Bedrifter i grenseregionen skal få styrket kapasitet til å lykkes i et globalt marked. Med støtte fra Interreg Sverige-Norge skal det utvikles et bedre kompetansetilbud på tvers, og grenseregionen skal øke sin kapasitet for strategisk posisjonering nasjonalt og internasjonalt.
Mer attraktive helårsdestinasjoner i grenseregion mellom Sverige og Norge
Gjennom tre år med målrettet arbeid har Interreg Sverige-Norge prosjektet SITE III bidratt til å gjøre grenseregionen mellom Trysil og Engerdal på norsk side og Malung-Sälen og Älvdalen på svensk side mer attraktive og bærekraftige som helårsdestinasjoner for besøkende. Pandemien gav et overraskende løft ved at den førte til økt interesse for naturbasert ferie i eget hjemland. Dette har gitt hele regionen et løft i forhold til både produktutvikling og antall besøkende i sommer-høsthalvåret. Dette har resultert i økt verdiskaping og helårig sysselsetting. Besøksnæringen i SITE-regionen omsetter nå for 5,6 milliarder NOK.
Foto: Foto: Prosjektet SITE IIIInterreg Sverige-Norge gav 54 millioner NOK i støtte
I forrige uke var styringsgruppen for Sentrale Skandinavia samlet til møte i Lillestrøm. Der vedtok de støtte til 5 prosjekter som søkte på utlysning 3 fra Interreg Sverige-Norge programmet. Nå får til sammen syv prosjekter i delområdene Nordens Grønne Belte og Sentrale Skandinavia til sammen drøyt 54 millioner norske kroner i støtte fra Interreg Sverige-Norge-programmet.
Skal løfte turistnæringen på begge sider av grensen mellom Sverige og Norge
Reiselivsaktørene Visit Østfold og Svinesundskomiteen har fått innvilget midler fra Interreg Sverige-Norge for å styrke satsingen på turistnæringen regionalt. Gjennom interreg-prosjektet Besøksnæringen 2.0 skal forbindelser og kompetanse styrkes på begge sider av riksgrensen med spesielt søkelys på bedrifter i turistbransjen.
Foto: Thomas AndersenReiselivskommuner samarbeider om mobilitet
Hvordan gjøre transporten til og fra større reiselivsdestinasjoner mest mulig bærekraftig? Fire norske og svenske kommuner har samarbeidet for å finne løsninger gjennom prosjektet «En smart, integrert og bærekraftig grenseregion» – SITE Mobilitet. Prosjektet ble nylig innvilget 3 millioner fra Interreg Sverige-Norge.
Fornybar-basert plast kan bidra til å løse klimautfordringene
Interreg-prosjektet FoamFiber har testet ut bruk av fiber og nanocellulose som erstatning for skumprodukter basert på fossile materialer – det vi blant annet kjenner som Isopor som er et plastprodukt. Det er altså mulig å produsere skum fra skogsbaserte ressurser som en erstatning for fossil-basert plast. Målet er å bidra til å løse samfunnets klimautfordringer. Prosjektet har lyktes med å utvikle tre prototyper for fiberbaserte skummaterialer med lav tetthet og høy porøsitet.
Lær mer om sirkulær økonomi
Foto: Foto: MostphotosEr du klar for insekt-taco?
Rå fisk? Æsj! For 30 år siden var det få i Norge som ville spise sushi. Vil insektene gjøre samme klassereise?
Forberedelsene til 2. utlysning på prosjektmidler i Interreg Europe har startet
Et mangfoldig jordbruk krever utvikling av regler, salgskanaler og kunnskap
De to siste årene har forskningsprosjektet Biokuma sett på vilkårene for å drive småskala matproduksjon i Norge og Sverige, og med Hedmark og Värmland som studieområder. Selv om interessen for å kjøpe lokalt og økologisk produsert er økende, er det likevel vanskelig for små produsenter å drive økonomisk lønnsomt.
Interreg Sverige-Norge støtter tre nye prosjekter
Interreg-prosjektene som har fått finansiering er ExpandE, Integrert grenseregion og Design, kunst og arkitektur som reisegrunn. Disse vil bidra til et sterkt samarbeid mellom Sverige og Norge. Alle prosjektene fokuserer på å utvikle grenseregionen med innovative ideer innen ulike bransjer.
Investeringer i Europas grønne giv mangedobles gjennom Interreg-prosjekter
Betydningen av Interreg i Norge vises tydelig gjennom den sterke tematiske knytningen til regjeringens politikk. I statsbudsjettet for 2022 ble det introdusert ett kutt på 36 millioner kroner i postene til Interreg. Videreføres kuttet i 2023 vil det føre til en mangedobling av tapte midler til utviklingsprosjekter og grønn omstilling, i forhold til kutt i andre prosjekter og formål på grunn av prosjektenes gunstige finansieringsmodell.
Skandinaviske regioner samarbeider om skogsbasert bioøkonomi
Pengene fra statsbudsjettet til Interreg formerer seg – mange ganger
Elg og ulv utstyrt med GPS-sendere gir viktig informasjon til viltforvaltning på tvers av riksgrensen
VälTel vil utvikle teknologiske løsninger for helse og omsorg med pasienter og brukere i fokus
Green Flyway skaper testsenter for elfly på lik linje med testmiljøer for biler
Foto: Green FlywaySmaksopplevelser langs Nordens grønne belte
Nye sjømatbedrifter vokser frem i Skagerrak
«Møkkajobb» gir bedre viltforvaltning