Smaksopplevelser langs Nordens grønne belte

Hva smaker maten der du bor? Smaker det skog og mark – slik som bær og viltkjøtt? Kanskje smaker det vann og elv – slik som lutefisk, villaks eller krabbe? På nettsiden Smak63 kan serverings- og matbedrifter lære mer om hvorfor den lokale identiteten til mat er så viktig, og hvordan unike smaks- og måltidsopplevelser kan utvikles langs Nordens grønne belte.

Nordens grønne belte er navnet på områdene som strekker seg igjennom Trøndelag i Norge og Jämtland og Västernorrland i Sverige. Norsk prosjekteier er Oi! Trøndersk mat og drikke. Prosjektet Mat og drikke langs Nordens grønne belte ble avsluttet i desember 2021.

Utvikling flotte smaksopplevelser

Et konkret resultat er nettsiden Smak63 som tatt i bruk nye måter å dele erfaringer, innsikt og inspirasjon på. Dette er en digital kunnskapsplattform for serverings- og opplevelsesbedrifter. Målet er å inspirere til utvikling av nye måltidsopplevelser hvor den røde tråden er lokal identitet, mattradisjoner og smaker. En Facebook gruppe er også opprettet med samme formål.

Videre har utveksling av erfaringer mellom prosjektpartnere, festivalmat og eksport av lokal mat og drikke over grensen mellom Sverige og Norge vært blant de viktigste fokusområdene i prosjektet.

Smaken av Trøndelag

Prosjektet rettet seg primært mot alle som jobber med mat i dette området. Disse har vært invitert til å dele erfaringer og kunnskap med andre bedrifter i bransjen. Det er mange felles mattradisjoner man er stolt av i området. Det har også vist seg at det er både evner og vilje til å utvikle disse videre.

Så hva er mest unikt for maten i Trøndelag? Kreps, krabbe, fisk og skjell, så klart! Fisk og en mengde ulike skalldyr fra Trøndelag leveres til mer enn 150 land verden over. Regionen er også kjent for landbruksprodukter som melk, storfekjøtt, lammekjøtt, grønnsaker og bær. For ikke å snakke om en overflod av sopp og andre ville vekster! Her er det virkelig ingen mangel på råvarer av beste kvalitet.

I Trøndelag er det over 300 stolte produsenter av lokal mat og drikke som selger sine produkter både i Norge og resten av verden.

Mat er også gode historier

Mange trønderske matbedrifter bruker allerede lokal mat og drikke. Gevinsten fra prosjektet har vært at de nå har blitt flinkere til å synliggjøre dette. Historien bak råvarer og mattradisjonene har fått mer fokus. Det å bygge historier rundt maten man spiser gjør gjøre matopplevelsen til en helhet.

Når du for eksempel er på Øyna kulturlandskapshotell, møter mattradisjonene deg allerede til frokost. På frokostbrettet bugner det av lokal mat og drikke laget av produsenter i nabolaget. Servitøren forteller deg historien om bonden, ysteren og det lokale slakteriet for å gi din matopplevelse et større perspektiv. Dette fortsetter til lunsj og middag.

Vinteren 2021 gjennomførte prosjektet en serie med workshops der 55 norske og svenske bedrifter utviklet sine egne måltidsopplevelser ved hjelp av modulene i Smak63.

Dette passet godt i tid for mange av de deltakende bedriftene fordi flere hadde lavt belegg på grunn av pandemien.

Jeg ønsker spesielt å trekke frem de fem trønderske pilotbedriftene og deres opplevelse. Det nettverket de har blitt en del av gjennom prosjektet har blitt høyt verdsatt. Bransjen ble hardt rammet av pandemien. Samarbeidet, utveksling av råd og erfaringer og tips til nye veier å gå, har gjort det lettere å se mulighetene fremover. Dette har de gitt oss konkrete tilbakemeldinger om, sier prosjektmedarbeider Gunn Bratberg ved Matnavet på Mære.

De fem trønderske bedriftene som har deltatt som pilotbedrifter og testing av nettsiden Smak63 er Øyna Kulturlandskapshotell, Kuringen Bryggehotell, Vauldalen Fjellhotell
Bortistu Gjestegård og Experience Bjerkem/ Bjerkem gård.

Gunn Bratberg ved Matnavet på Mære
Gunn Bratberg ved Matnavet på Mære

Helt konkret har fire av de norske pilotbedriftene inngått et forpliktende samarbeid om nettsiden Hiandlove for å markedsføre trønderske matopplevelser. De bekrefter alle at dette er en direkte følge av at de møtte hverandre gjennom Interregprosjektet Mat og drikke langs Nordens grønne belte.  

Øyna Kulturlandskapshotell
Øyna Kulturlandskapshotell

Kunnskap om mat og drikke deles fritt

Alt materiale på nettsiden er fritt tilgjengelig på Smak63. Du kan se på, dele og spre informasjonen til andre. Det er ingen kommersielle interesser involvert.

Prosjektpartnere

Oi! Trøndersk Mat og Drikke

Matnavet på Mære

Rørosregionen Næringshage  

Torsta AB

Leader Höga Kusten