Muligheter for nye og spennende samarbeidsprosjekter med støtte fra Interreg Aurora
Har du spennende ideer til samarbeidsprosjekter i grenseområdene mellom Sverige, Finland, Norge og Sápmi? Den femte utlysningen av prosjektforslag for Interreg Aurora-programmet 2021-2027 er åpen fra 9. september til 7. oktober 2024. Norge er med i alle innsatsområder.
Foto: Interreg AuroraLær å presentere Interreg-prosjekter gjennom historiefortelling
Sertifisert kurs i historiefortelling for Interreg, oktober 2024
Foto: Liv Randi LindsethAvdekket stor interesse for app for naturstier
Det sub-arktiske Skandinavia tiltrekker seg stadig flere besøkende hvert år, men det mangler tjenester for besøkende som er interessert i lokalsamfunn og utforskning av vill natur. Besøkende mangler kunnskap, forståelse og respekt for naturen og samfunnene de besøker. Samtidig bør lokalsamfunnene bli mer involvert i planleggingen av lokal turismeutvikling, for å beskytte miljøet og støtte lokal turisme på en gjensidig fordelaktig måte.
Foto: Gareth HuttonDu kan påvirke utformingen av Interreg Aurora innen 16. juni
EU-kommisjonen har invitert alle Interreg-programmer til å konsultere interessenter og innbyggere for å få innspill til programperioden etter 2027. Nå har du sjansen til å bidra til utformingen av Interreg Aurora programmet.
Foto: Interreg AuroraPlanlegger en samisk Arendalsuke i Kautokeino
Interreg Aurora prosjektet ReCap ASáp – Regaining capacity in a changing Sápmi – planlegger å arrangere Sámi Arena i juni 2025. Prosjektet ledes av Samerådet og de Finske Samenes Sentralforbund. De ønsker gjennom prosjektet å styrke det samiske sivilsamfunnets kapasitet til å delta i samfunnsdiskusjonen, få et økt politisk engasjement og drive påvirkningsarbeid. Hva er da bedre enn en Arendalsuke i Kautokeino?
Foto: Kristoffer Hætta380 representanter for 80 Interreg-programmer utvekslet erfaringer
Mer enn 380 representanter fra mer enn 80 Interreg programmer deltok på Interregs årlige arrangement i oktober 2023 i Spania. Der var blant annet Interreg Sverige-Norge, Øresund-Kattegat-Skagerrak og Aurora representert. Fremfor alt ble resultater av programmene formidlet gjennom presentasjoner, workshops og studiebesøk ute på prosjekter.
Foto: Foto: Marie B. Låte, Interreg Sverige-Norge sekretariatetGrenseløse muligheter for næringslivet gjennom Interreg
Realisere konkrete resultater i samarbeid mellom næringslivet og det offentlige gjennom Interreg prosjekter.
Videreutvikler droneteknologi for alt fra dybdemåling til fyrverkeri
Interreg prosjektet SUMMATION vil videreutvikle bruk av autonome droner for dybdemåling og lasting av skip. De vil også se på muligheten for bruk av droner som kan erstatte fyrverkeri. UiT Norges Arktiske Universitet er norsk partner og vil i samarbeid med både næringsliv og offentlig sektor finne gode problemstillinger i samfunnet som kan bli til gode og bærekraftige løsninger gjennom bruk av teknologi og autonomi. Teknologi for utvidet virkelighet og besøk av historiske områder med 3D-briller kan bli en virkelighet i Narvik.
Foto: SUMMATIONSamisk hjelpetelefon for bedre folkehelse
Girku SOS er en tjeneste for alle som trenger noen å snakke anonymt med om saker man sliter med i livet. Tilbudet retter seg mot den samiske befolkningen i hele Sápmi. Girku SOS skal bidra til bedre folkehelse ved å være til stede for alle mennesker som trenger noen som er gode å snakke med når livet er vanskelig. Det er et samarbeidsprosjekt mellom Kirkens SOS i Norge og Kyrkans SOS i Sverige med støtte fra Interreg Aurora.
Foto: Girku SOSRevitalisering av skoltesamisk språk og kultur
Sør-Varanger og Enare kommuner har med støtte fra Interreg Aurora startet forprosjekt om revitalisering av Skoltesamisk språk og kultur. Målet er å lytte til de skoltesamiske miljøene i Finland og Norges for å finne behov og forventninger til aktivitetene i kultur- og språkrevitaliseringsprosessen. Det har blitt gjennomført møter med livlige diskusjoner om utfordringer og situasjon for det skoltesamiske språket i Norge og flere aktiviteter foreslås. Målet er at erfaringene og funnene skal oppskaleres til et større prosjekt.
Mer bærekraftig utvikling i Arktis gjennom Interreg
Under årets Arctic Frontiers i Tromsø arrangerte Interreg Nordlig Periferi og Arktis og Interreg Aurora om deling av arktisk kunnskap for bærekraftige løsninger på tvers av landegrensene i nord. Statssekretær Ole Gustav Narud i Kommunal- og distriktsdepartementet holdt åpningsinnlegg. Grenseoverskridende samarbeid gjennom Interreg bidrar til bærekraftig bruk av naturressurser og positiv utvikling av lokalsamfunnene i Arktis. Samarbeidet i Interreg inkluderer urfolks interesser i nord.
Investeringer i Europas grønne giv mangedobles gjennom Interreg-prosjekter
Betydningen av Interreg i Norge vises tydelig gjennom den sterke tematiske knytningen til regjeringens politikk. I statsbudsjettet for 2022 ble det introdusert ett kutt på 36 millioner kroner i postene til Interreg. Videreføres kuttet i 2023 vil det føre til en mangedobling av tapte midler til utviklingsprosjekter og grønn omstilling, i forhold til kutt i andre prosjekter og formål på grunn av prosjektenes gunstige finansieringsmodell.
Pengene fra statsbudsjettet til Interreg formerer seg – mange ganger
Tornio Haparanda – én by, to land
1,6 milliarder kroner skal fordeles ut til gode prosjekter i nord
Et helt nytt samarbeidsprogram er lansert. Si hei til Interreg Aurora!