Grønn revolusjon: Blue Supply Chains-prosjektet leder vei mot utslippsfri havnedrift
Prosjektet Blue Supply Chains (BSC) samler åtte land i Østersjøregionen for å støtte havner i overgangen til utslippsfri drift. Norske aktører spiller en viktig rolle. Med ambisiøse klimamål fra EU som bakteppe, har prosjektet som mål å redusere utslipp gjennom elektrifisering, grønnere drivstoff og bærekraftige transportløsninger.
Foto: Maritimt Forum/ShutterstockSansehager gir håp til traumatiserte barn
Et nytt prosjekt kalt KidsLikeUs har som mål å hjelpe barn med traumer fra krigsherjede land og migrasjonskriser. Gjennom sansehager utviklet i samarbeid med lokalsamfunn skal disse barna få et trygt sted å bearbeide vanskelige opplevelser og bygge motstandskraft. Halden kommune er blant de første som får teste prototypene av sansehagene, som også blir en del av en større internasjonal satsning.
Foto: Foto krediteres følgende nettsted: Coimbra has an amazing new sensory garden and admission is free – New in Coimbra (nit.pt)Opprydning av gammel ammunisjon – felles europeisk innsats for renere hav
For å møte denne utfordringen har flere europeiske land gått sammen i prosjektet MUNIMAP, et initiativ for å håndtere disse. Sammen vil de bidra til renere og sikrere havbunn.
Foto: MinedykkerkommandoenLær å presentere Interreg-prosjekter gjennom historiefortelling
Sertifisert kurs i historiefortelling for Interreg, oktober 2024
Foto: Liv Randi LindsethFrist for å delta i høringen på Nordsjø- og Østersjøprogrammene er 31. mai
Nå kan du påvirke utformingen av neste finansieringsperiode for Interreg Nordsjø- og Østersjøprogrammene gjennom å svare på spørreundersøkelser. Frist for å delta i høringen er 31. mai.
Foto: Interreg NordsjøprogrammetStøtte til oppstartsbedrifter for kvinnelige flyktninger
Prosjektet BSI_4Women skal med støtte fra Interreg Østersjøprogrammet hjelpe kvinnelige flyktninger med å starte egne bedrifter. Målet er å skape et godt økonomisk grunnlag for kvinnelige gründere og innovatører fra Ukraina. Deltakelse i arbeidslivet er viktig for å kunne bygge seg et godt liv. Det er også av stor betydning for trivsel og helse i hverdagen.
Foto: SUNSNå kan du påvirke utformingen av neste finansieringsperiode for Nordsjø- og Østersjøprogrammene
Interreg er en av de viktigste finansieringsmekanismene som fremmer europeisk samhold og samarbeid. Finansierte prosjekter jobber med innovative løsninger på presserende problemer, som for eksempel global oppvarming, flomrisiko, rene hav, trygge og robuste samfunn og hvordan man kan utnytte ny teknologi. Nå kan du påvirke utformingen av neste finansieringsperiode for Interreg programmene i henholdsvis Nordsjøregionen og Østersjøregionen gjennom å delta i spørreundersøkelser.
Foto: Interreg NordsjøprogrammetMotvirker analyseparalyse i landbruket
BREC er et Interreg Østersjø-prosjekt som knytter sammen landbruksskoler, myndigheter og forskere for å spre kunnskap om sirkulær landbrukspraksis. Videre skal prosjektet teste og kartlegge teknologier som er drivere av sirkulær bioøkonomi.
Foto: BREC Interreg ØstersjøprorammetVil støtte prosjekter som retter seg mot innovative og klimanøytrale samfunn
Den tredje utlysningen i Interreg Østersjøprogrammet er nå åpen og retter seg mot prosjekter innenfor områdene innovative og klimanøytrale samfunn.
Foto: Interreg BSRDistance LAB utvikler verktøy som gjør hjemmekontor mer lønnsomt og effektivt
Vi lever i en tid hvor hjemmekontor og annet fjernarbeid er en avgjørende del av våre profesjonelle liv. I prosjektet Distance LAB fordyper en gruppe eksperter seg i de utfordringene dette medfører med støtte fra Interreg Østersjøprogrammet. De har som mål å utstyre små og mellomstore bedrifter, næringslivsorganisasjoner og høyere utdanningsinstitusjoner med interkulturelle ferdigheter. Dette skal i sin tur føre til at deres ansatte kan jobbe hjemmefra på en mest mulig effektiv måte. I neste steg skal Møre og Romsdal fylkeskommune teste ut verktøy blant flere regionale aktører.
Foto: insta_photos – stock.adobe.comVil bedre mental helse for arbeidsinnvandrere
Prosjektet Mental Health Matters skal rette oppmerksomheten mot bedre mentale helse på arbeidsplassen i landene rundt Østersjøen. Målsetningen er å se på hvordan den mentale helsen kan påvirkes gjennom å utvikle arbeidsmiljøet og dermed få ned sykefraværet. I Norge vil Arbeidstilsynet, NHO og LO nå se nærmere på dette temaet. Sammen skal de gjennomføre en pilot der det ses på hvordan arbeidsmiljøet spesifikt innen renholdsbransjen kan påvirkes. Målsetningen er å se om et bedre arbeidsmiljø kan innvirke positivt på arbeidsinnvandrernes mentale helse.
Foto: flickrInterreg Østersjøprogrammet feirer 25 år og har støttet hele 129 prosjekter med norske partnere
Interreg Østersjøprogrammet markerer 25 år i år. Programmet har bidratt til å styrke samarbeidet mellom regioner og andre aktører i Østersjøregionen, og har fram til utgangen av 2020 støttet 129 prosjekter med norsk deltakelse. I hele perioden har Østlandssamarbeidet vært en trofast støttespiller.
Nye forretningsmodeller for matprodusenter
Prosjektet BASCIL vil støtte små matprodusenter i å teste nye forretningsmodeller for å diversifisere virksomheten. Den norske prosjektdeltakeren HANEN forventer å utvikle flere nye reiseruter som del av prosjektet. De ønsker også å sette sider og ost på kartet. Dette skal de ta fatt på de neste tre årene med økonomisk støtte fra Interreg Østersjøprogrammet.
Tydelig budskap om Interreg til ny statssekretær i KDD
Østlandssamarbeidet, Vestlandsrådet og KS møtte statssekretær Sigrun Wiggen Prestbakmo (SP) i Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD), til dialog om Interreg 8. mai. Delegasjonen fra fylkeskommunene ba om forutsigbarhet, og om at resten av midlene som ble kuttet i 2022 blir tilbakeført til Interreg i statsbudsjettet for 2024.
Stor interesse for samarbeid i Østersjøregionen
Interessen for Interreg Østersjøprogrammet er stor. I andre søknadsrunde kom det inn hele 88 søknader fra aktører i de 9 landene i Østersjøregionen. Samarbeidet i denne regionen er viktigere enn noen gang sett i lys av krisene Europa står i. 19 norske aktører er med i søknadene. De fleste av disse skal bidra til mer robuste økonomier og brukervennlige offentlige tjenester.
Foto: Getty Images/iStockphotoAndre utlysningsrunde i Interreg Østersjøprogrammet er nå åpen
I forbindelse med programkonferansen i Hamburg 20. oktober 2022 ble en ny søkerunde for små prosjekter og hovedprosjekter åpnet. Søknadsfristene er 26. januar 2023 for små prosjekter og 14. mars 2023 for hovedprosjekter.
Investeringer i Europas grønne giv mangedobles gjennom Interreg-prosjekter
Betydningen av Interreg i Norge vises tydelig gjennom den sterke tematiske knytningen til regjeringens politikk. I statsbudsjettet for 2022 ble det introdusert ett kutt på 36 millioner kroner i postene til Interreg. Videreføres kuttet i 2023 vil det føre til en mangedobling av tapte midler til utviklingsprosjekter og grønn omstilling, i forhold til kutt i andre prosjekter og formål på grunn av prosjektenes gunstige finansieringsmodell.
Østersjøprogrammet – Core Projects
Start: 08. februar 2022 | Frist: 26. april 2022
Pengene fra statsbudsjettet til Interreg formerer seg – mange ganger
Kunnskapsdeling = verdiskapning!
Bedre kommunikasjon mellom skip og land