Europeisk prosjekt styrker musikkindustrien i Østersjøområdet

Musikk skaper fellesskap, liv i gatene og lokal verdiskaping – men kriser og gamle modeller truer hele systemet. Nå skal et nytt europeisk prosjekt styrke musikkindustrien i Østersjøområdet ved å gjøre den mer robust og fremtidsklar.

Kunst og næring i samme takt

Musikk har alltid vært der – i feiring, i sorg, i hverdag og i opprør. Men bak rytmene skjuler det seg en industri som i stadig større grad må tåle press. Pandemien, den digitale omstillingen og klimakrisen har rystet musikkfeltet. Samtidig er sektoren fragmentert, full av små aktører som sjelden har felles plattform eller felles mål.

Det europeiske prosjektet MI-RAP (Music Industry Resilience Acceleration Programme) vil endre på dette. Med støtte fra Interreg Østersjøprogrammet skal MI-RAP bygge opp motstandskraften i den lokale musikkindustrien.

Verktøy, kampanjer og nye samarbeid skal gjøre musikksektoren mer robust og innovativ – på tvers av landegrenser.

to glade festifaldeltakere
Vil du ta med en venn og reise grønt og gratis til årets festival? Prosjektet MI-RAP vil styrke musikkindutrien. Foto: Tons of Rock

Fra eiendom til engasjement: Norske piloter viser vei

Norge deltar i prosjektet med to piloter, begge med klare mål og bred overføringsverdi:

  1. Musikk og eiendom i samspill – Her undersøkes nye måter å bruke eksisterende bygg og tomme lokaler til musikkformål. Målet er å gi musikken plass i byutviklingen, skape liv i byområder og bruke ressursene smartere – gjennom midlertidighet og samarbeid med eiendomsbransjen.
  1. Green Fan Travel-kampanjen – Denne kampanjen skal få publikum til å velge grønnere reiser til festivaler og musikkarrangementer. Det handler om å engasjere fansen og gjøre klimaansvar til en del av festivalopplevelsen.

Les mer om Green Fan Travel her.

Begge pilotene skal dokumenteres grundig, og metodene skal deles åpent. Innsikten vil kunne brukes videre i dialog med politikere og beslutningstakere som ønsker mer kunnskapsbasert kultur- og næringspolitikk.

Musikk er en ressurs for fellesskapet – nå bygger vi verktøyene som gjør at den kan vare, vokse og være der vi trenger den mest, sier Trond Moe-Larsen i Musikkontoret MØST og norsk prosjektleder for MI-RAP.

foto av Trond Moe-Larsen
Trond Moe-Larsen i Musikkontoret MØST. Foto: Taavi Tommy Pärnsalu

MØST er musikkontoret for Oslo Akershus, Østfold og Innlandet. Les mer om prosjektet MI-RAP på Musikkontoret MØST sine sider her.

Festivaler uten søppel og KI-deling: Europeiske løsninger for lokal bruk

MI-RAP er et bredt samarbeid der partnerne tester ut ulike løsninger, med felles mål om deling og tilpasning.

I Gøteborg har de arrangert en avfallsfri festival og vil dele oppskriften bak. Riga har utviklet en kartleggingsmetode for å følge utviklingen i bransjen lokalt. Hamburg eksperimenterer med informasjonsdeling om kunstig intelligens – og hvordan teknologien kan gagne musikksektoren.

Til sammen blir dette en digital verktøykasse, tilpasset bransjeorganisasjoner og offentlige myndigheter. Verktøyene skal gjøres tilgjengelige via Music Cities Networks plattform og spres gjennom workshops, mentoring og faglige møteplasser.

Målet er klart: et motstandsdyktig, lokalt musikkøkosystem – på tvers av regioner og utfordringer, avslutter prosjektleder Moe-Larsen.

MI-RAP prosjektet samlet utenfor Tanken i Sandvika, oktober 2024. Foto: Sindre Kinnerød / Flash studio

Partnere i prosjektet

Norske assosierte partnere i prosjektet: by:Larm, Norske konsertarrangører, Oslo Metropolitan Area og Arrangementskontoret

Kontakt

Trond Moe-Larsen

Musikkontoret MØST

trond@mxst.no

+4741607717

Norsk prosjektleder for MI-RAP

Ann Irene Sæternes

Østlandssamarbeidet

+47 95 83 27 58

annsa@afk.no

Koordinator for Interreg Østersjøprogrammet (Baltic Sea Region)