Et économusée er et konsept der gamle håndverkstradisjoner får nytt liv gjennom et visingssenter der en både kan se håndverket bli utført og kjøpe produktene. Konseptet er et resultat av et mangeårig samarbeid gjennom Interreg Nordlig Periferi og Arktis-prosjektene Economusées Northern Europe (2008 – 2011), Craft International (2011 – 2013) og Craft Reach (2015 – 2018), som så langt har resultert i rundt 100 museer fra Canada til Jämtland. Gjennom Interreg-samarbeidet arbeides det over landegrenser for å styrke kompetanse, verdikjeder og infrastruktur rundt våre gamle håndverkstradisjoner. Slik legger prosjektene til rette for ny kommersiell virksomhet, samtidig som man tar vare på utrydningstruet kulturarv.
[sitat navn=»Nils Georg Brekke»] Économusée er det første nye innen museum på 100 år. Économusée-prosjektet er årsaken til at Bergen har blitt UNESCO gastronomiby og at universitetet i Bergen har fått et UNESCO-professorat. Vi bygger allianser mellom universitetene på tvers av faggrenser og landegrenser, med vekt på bærekraft, nord-sør-perspektiv og sosiale forskjeller. [/sitat]
I oktober deltok 75 representanter fra 30 économusée i Canada og Nord-Europa på 25-årsjubileet for nettverket, som gikk av stabelen i forbindelse med den andre internasjonale économusée-konferansen i Bergen.
– Économusée-prosjektet kombinerer kultur, håndverk og turisme. Museene praktiserer tradisjonelle og moderne teknikker og får håndverket til å overleve og skape nye arbeidsplasser. Det er fantastisk at Vestlandet snart har 14 économusée, sa Beate Husa, leder av utvalg for kultur, idrett og regional utvikling, under åpningen av konferansen.
Sterkt nettverk
Économusée-nettverket ble født i Canada i 1992. Konferansen i Bergen markerte også at det har gått ti år siden det første Économuséet ble etablert i Europa og Norge.
– Gjennom disse årene har vi skapt et sterkt nettverk. I dag har vi 98 économusée i Canada og Nord-Europa. Vi har utdannet unge håndverkere over landegrensene, og turistene spør etter dette, sier Carl-Éric Guertin, daglig leder i économusée-nettverket.
Guertin roser samtidig Hordaland fylkeskommune.
– Det var naturlig å legge den andre internasjonale konferansen til Hordaland, som var leadpartner i mange år. Dessuten er Vestlandet et perfekt sted, siden det er så mange économusée her. Det er takket være prosjektleder Terje Inderhaug i Hordaland fylkeskommune at vi har Économusée i Norge og Europa. Han kom til Canada, tente på ideen og tok konseptet med seg til Europa, sier Guertin.
LES MER: Internasjonal satsing på lokale tradisjoner
Bygger allianser og skaper varige resultater
Professor emeritus Nils Georg Brekke var stolt deltaker på konferansen. Han understreker at samarbeidet i Nordlig Periferi og Arktis-regionen har lagt til rette for samarbeid også utenfor museums-sfæren.
– Économusée er det første nye innen museum på 100 år. Économusée-prosjektet er årsaken til at Bergen har blitt UNESCO gastronomiby og at universitetet i Bergen har fått et UNESCO-professorat. Vi bygger allianser mellom universitetene på tvers av faggrenser og landegrenser, med vekt på bærekraft, nord-sør-perspektiv og sosiale forskjeller. Économusée-tanken vokste fram i Canada, men parallelt tenkte vi den samme tanken her med Oselvarverkstaden, som ble det første économuséet i Hordaland, sier Brekke.
Claude Dubé, UNESCO-professor og styremedlem i économusée-nettverket, deler entusiasmen.
– Jeg føler at jeg kommer hjem når jeg kommer til Bergen. Jeg har jobbet med économusée i mange år, og gjennom nettverket har vi knyttet bånd og oppdaget nye venner, sier Dubé.
Lager metallkunst til «Game of Thrones»
Économusé-nettverket er spredt over store deler av Nordlig Periferi og Arktis-regionen. I Norge står Vestlandet i en særstilling, mens det på de britiske øyer er Nord-Irland som utmerker seg.
– Vi har seks économuséer i Nord-Irland. Vi er stolte over å lage kasteredskapen Hurling, som er nasjonalsporten i Irland. Vi har også designet metallkunst som er brukt i TV-serien «Game of Thrones». Gjennom économuséene forteller vi vår historie og viser hva vi kan, sier Michael Scullions i Scullion Hurls Économusée.
På den andre siden av grensen mellom Nord-Irland og Irland var Helen Connely med på å starte Irlands første économusée. I dag kan fastboende og tilreisende til republikken besøke seks économuseer.
– Museet ble etablert i 1990, og vi fikk économusée-status i 2012. Vår idé er basert på 500 år gammelt treverk som vi tørker i to år og lager skulpturer av. Som économusée deler vi erfaringer med de andre aktørene i nettverket. Vi samarbeider godt, sier Connely.
Besøkende må stå i kø på ullvarefabrikken
Produksjonssjef Anne Kortner i Hillesvåg Ullvarefabrikk melder om besøks-eksplosjon etter at tradisjonsbedriften ble en del av économusée-nettverket. Fabrikken har nå utvidet til to skift for å ta unna etterspørselen.
– Vi er en levende bedrift. Nå har vi så mye å gjøre at de besøkende av og til må vente, sier Kortner.
Hillesvåg Ullvarefabrikk ble etablert på 1800-tallet og drives i dag av femte generasjon av vestnorske håndverkere. I likhet med de andre medlemmene av nettverket ser også Kortner verdien av erfaringsutbytte og bistand på tvers av både landegrenser og ulike håndverkstradisjoner.
– I det norske nettverket vårt møtes vi minst to ganger i året. Vi har møter hos hverandre, slik at vi kan se hva de andre driver med – og for at alle skal føle at de er en del av économusée-nettverket, sier Kortner.
Interreg-ildsjel fikk pris for engasjementet
Terje Inderhaug var primus motor og prosjektleder for museumssamarbeidet i Hordaland fylkeskommune. I dag er han engasjert av Norges Vel, som i 2014 overtok prosjektledelsen. Under économusée-konferansen i Bergen mottok Inderhaug Norges Vels ildsjel-pris for sitt brennende engasjement for économuséene.
– Hordaland fylkeskommune har vært best i klassen når det gjelder å etablere nye économusée. Vi er hjørnesteinen i Europa. Vi får hele tiden forespørsler fra andre deler av landet. Akkurat nå jobber vi med to prosjekt i Møre og Romsdal som skal åpne i november i år og mars neste år. Vi har også en tredje kandidat i Møre og Romsdal, avslører Inderhaug.
LES MER: Gammel kulturarv legger grunnlaget for vekst og verdiskaping ved Ciderhuset i Balestrand
Også andre steder i landet har man fått øynene opp for muighetene i économusée-nettverket.
– Vi har registrert ønsker både i Hedmark og på Sørlandet, og ønsker nå å få économusée inn på statsbudsjettet for neste år. Hordaland fylkeskommune har gjort alt grunnarbeidet, men nå er vi avhengige av staten for å komme videre, sier Inderhaug.