Bakgrunnen for prosjektet er at mer enn 50% av verdens befolkning bor i byer og innen 2050 vil urbane sentre samle mer enn 80%. Den urbane befolkningen har en tendens til å være ute av kontakt med landbruksproduksjonen, og byens matkultur beveger seg stadig mot fastfood, bearbeidet mat, fordelt via store sentraliserte dagligvarekjeder.
Dagens mat-system kan ikke møte denne økende etterspørselen etter mat på en bærekraftig måte. Det resulterer i betydelige miljøvirkninger, men også sosial ulikhet i form av tilgang til et balansert og rimelig næringsrik mat i byene.
Prosjektet vil fokusere på:
- Dyrking av frukt og grønnsaker i byen, i hager, i parker, på hustak, på balkonger og forbedret fruktbarheten av landområder.
- Levere mat på en mer bærekraftig og mindre karbonintensiv måte.
- Nyte mer bærekraftig mat, dvs. lokale produkter, uten plantevernmidler, sesongens ferske produkter osv. og samtidig forbedre dietten ved hjelp av produkter som oppfyller kravene til miljø-og bærekraft, og hindre avfall.
Målet er at denne overgangen vil medføre endringer i oppfatninger, holdninger og til slutt atferd.
Oslo er norsk partner i prosjektet sammen med ni andre byer fra forskjellige land i Europa, med Brussel som prosjektleder.
Norsk prosjekteier
Oslo kommune
Prosjektperiode
01.05.2012 - 31.12.2015Andre partnere
Amersfoort, NL
Bristol, UK
Messina, IT
Athens Dev. Agency, EL
Lyon, FR
Vaslui, RO
Goteborg, SE
Ourense, PT