Storbritannia viderefører Interreg-samarbeidet

Det er klart etter at Storbritannias finansdepartement har forlenget de økonomiske garantiene som stilles til britiske prosjektdeltakere til å gjelde ut inneværende programperiode (31.12.2020). Storbritannias utmelding fra EU, også kjent som «brexit», er ventet å finne sted 29. mars 2019.

Dermed kan nye Interreg-prosjekter mellom aktører fra Storbritannia og europeiske likesinnede fortsatt se sagens lys, såfremt prosjektgodkjenningen skjer inne utgangen av 2020.

Beslutningen er også godt nytt for norske organisasjoner, utdanningsinstitusjoner, bedrifter og myndigheter som samarbeider med britiske aktører gjennom deltakelsen i Interreg-programmene Nordsjøprogrammet, Nordlig Periferi og Arktis og Interreg Europe.

[faktaboks tittel=»Brexit» plassering=»ingen»]Storbritannias utmeldelse fra Den europeiske union (uformelt omtalt som brexit) er ventet å finne sted 29 mars 201. Bakgrunnen for utmeldelsen er folkeavstemningen om britisk EU-medlemskap som fant sted den 23. juni 2016, hvor 51,89 % av velgerne stemte for å forlate EU, mens 48,11 % stemte for å forbli i EU.

Kunngjøringen fra Storbritannias regjering kan du lese her: European Territorial Cooperation – funding guarantee for UK project partners

Forhandlingene om Storbritannias uttreden fra EU startet formelt da Theresa Mays regjering aktiverte artikkel 50 i Traktaten om Den europeiske union. Denne artikkelen kom inn i traktaten da Lisboatraktaten trådte i kraft i 2009. Artikkel 50 ble aktivert 29. mars 2017 da et brev om Storbritannias utmeldelse ble overlevert presidenten for Det europeiske råd, Donald Tusk. Forhandlingene forventes å vare i to år, men tidsfristen kan forlenges.[/faktaboks]