Styrekomiteene i Interreg Sverige-Norge har godkjent åtte prosjekt som skal styrke det grenseløse samarbeidet for innovasjon, vekst og bærekraft i Sverige og Norge. Prosjektene mottar til sammen 6,2 millioner euro i økonomisk støtte, hvorav 2,2 millioner euro tilfaller norske aktører via de norske Interreg-midlene. Svenske prosjektpartnere mottar støtte via EUs fond for regionalutvikling (ERDF)
Dette er de nye prosjektene i Interreg Sverige-Norge:
SNØRIK
Delområde: Nordens Grønne Belte
Innovasjonsprosjektet skal samle akademia og næringsliv for å skape et innovasjonssystem basert på behovsstyrt forskning på snøproduksjon. Prosjektet ledes av Peak Region AB og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Totalbudsjettet er på 892 209 euro, hvorav 298 968 euro gis i støtte via ERDF og 156 136 euro er norske Interreg-midler.
Senter for idrettsanlegg og teknologi ved NTNU og Peak Region AB gjennomførte i 2017 et interregfinansiert forprosjekt for å kartlegge behovene for snøtilgang for vintersportsdestinasjoner og friluftsfolk i Trøndelag, Jämtland og Härjedalen. Rapporten fra forprosjektet kan du lese her.
Mat og drikke langs Nordens Grønne Belte
Delområde: Nordens Grønne Belte
Prosjektet skal samle matprodusenter i regionen og skape et helhetlig bilde av matkulturen fra Sundsvall til Trondheim. Prosjektet ledes av Oi! Trøndersk mat og drikke AS og Torsta AB.
Totalbudsjettet er på 1 349 006 euro, hvorav 437 221 euro gis i støtte via ERDF og 237 781 euro er norske Interreg-midler.
Grenseoverskridende Samarbeid for Sikkerhet 3 – GSS
Delområde: Nordens Grønne Belte
Gjennom tidligere prosjekt (GSS og GSS2) er det skapt et solid grunnlag for samarbeid mellom norske og svenske organisasjoner med ansvar for krisehåndtering. I GSS3 skal aktørene jobbe videre med digital støtte ved krise- og katastrofeovelser i regionen. Prosjektet ledes av Nord universitet, Steinkjer og Mittuniversitetet.
Totalbudsjettet er på 764 825 euro, hvorav 243 996 euro gis i støtte via ERDF og 127 165 euro er norske Interreg-midler.
LES MER: Først i verden med felles nødnett
Music Ecosystems Inner Scandinavia – MECO
Delområde: Indre Skandinavia
Prosjektet arbeider for økt kunnskap og innovasjonskraft for å styrke musikkbransjen i Indre Skandinavia. MECO skal legge til rette for et integrert samarbeid mellom forskning, utdanning og musikkbransjen, med fokus på digitalisering og tjenesteinnovasjon. Prosjektet ledes av Høgskolen i Innlandet og Universitetet i Karlstad.
Totalbudsjettet er på 2 401 926 euro, hvorav 657 818 euro gis i støtte via ERDF og 356 470 euro er norske Interreg-midler.
VM-rally over grensen
Delområde: Indre Skandinavia
Med et planlagt VM-rally i Värmland og Hedmark som drivkraft skal kommuner, destinasjonsselskap og bedrifter samarbeide for å styrke besøksnæringen i grenseregionen. Prosjektet ledes av Åsnes kommune og Torsby kommun.
Totalbudsjettet er på 1 243 597 euro, hvorav 471 631 euro gis i støtte via ERDF og 93 750 euro er norske Interreg-midler.
Tradisjonshandverk og bærekraftig bygging i Nordens Grønne Belte
Delområde: Nordens Grønne Belte
Prosjektet omfatter alle områder innen tradisjonshandverk og har som målsetting å styrke små og mellomstore bedrifter som satser på restaurering, bygningsvern og bærekraftige bygg. Nettverk, kompetanse, rekruttering og metodeutvikling er sentrale temaer i prosjektet, som ledes av Trøndelag forskning og utvikling (TFoU) og Stiftelsen Jamtli.
Totalbudsjettet er på 1 514 604 euro, hvorav 487 302 euro gis i støtte via ERDF og 262 500 euro er norske Interreg-midler.
ecoINSIDE2
Delområde: Indre Skandinavia
Prosjektet skal styrke små og mellomstore bedrifter i regionen gjennom å legge til rette for miljødrevet bedriftsutvikling. Prosjektet fokuserer på områdene sirkulær økonomi, solenergi og energisystemer samt bærekraftige bygg. Prosjektet ledes av Kunnskapsbyen Lillestrøm og Arvika kommun,
Totalbudsjettet er på 2 983 100 euro, hvorav 529 550 euro gis i støtte via ERDF og 375 000 euro er norske Interreg-midler.
LES MER: Fortsetter klimasamarbeidet
Ski Region Mid Scandinavia
Delområde: Nordens Grønne Belte
Med utgangspunkt i regionens unike miljø for vintersport skal prosjektet legge til rette for økt entreprenørskap, blant annet gjennom å legge til rette for et bredt samarbeid rundt utvikling av idrettsturisme. Prosjektet ledes av kommunene Trondheim og Østersund.
Totalbudsjettet er på 1 629 453 euro, hvorav 904 675 euro gis i støtte via ERDF og 327 739 euro er norske Interreg-midler.