Hvordan skape vekst på bygda?

ESPON-konferanse i Trysil ønsker å utforske hvordan inkludering kan bedre tilgangen til arbeidskraft i Sør-Østerdalen.

Innlandet fylkeskommune, var vertskap for ESPON-konferansen «Frigjøre potensialet i små steder – barrierer og muligheter» sammen med Kommunal og distriktsdepartementet. Konferansen ble holdt i Trysil 10.–12. september 2024. 

Hvordan utnytte potensialet

På konferansen deltok 70 personer fra mange forskjellige regioner og kommuner i Europa. Disse arbeider daglig med regional utvikling i sine respektive regioner, kommuner og organisasjoner.  

Det sentrale temaet under konferansen var hvordan små kommuner kan utnytte sitt potensiale ut fra de fortrinnene de har. 

Bakgrunnsteppet er felles utfordringer med demografi, mangel på arbeidskraft og styringsevnen til små kommuner.

Utveksle erfaringer

Fylkesvaraordfører, Hanne Alstrup Velure (H), påpeker at internasjonalt og spesielt europeisk samarbeid, er svært viktig. Ikke minst når det gjelder interaksjon og utveksling av både teoretisk og erfaringsbasert kunnskap mellom ulike land og regioner. 

Vi snakker stadig om FN’s bærekraftmål. For meg er mål nummer 11 «Bærekraftige byer og lokalsamfunn» kanskje det aller viktigste. Jeg blir stadig overrasket over hvor mye vi har å dele med hverandre og hvor viktig det er å jobbe felles på tvers av landegrenser og politiske standpunkter. Den dagen vi slutter å tro på at vi kan løse utfordringene med megatrenden sentralisering med politikk som virker, har vi spilt falitt, sier Velure.  

Som politikere og innbyggere på et lite sted er det verdifullt å se at du ikke er alene med utfordringene, legger hun til. 

to kvinner på en scene
Statssekretær Sigrun Wiggen Prestbakmo, Kommunal- og distriktsdepartementet og fylkesvaraordforer i Innlandet, Hanne Alstrup Velure på podiet i Trysil.

Regionalt samarbeid mulig gjennom Interreg

Under konferansen var også grenseoverskridende samarbeid med støtte fra Interreg tema. Interreg er EUs program for å fremme sosial og økonomisk integrasjon over landegrensene gjennom regionalt samarbeid. Det arbeides godt gjennom samhandling, samarbeid og deling i tråd med bærekraftmål nr. 17. 

Deltakerne fikk høre hvordan Trysil kommune har samarbeidetmed nabokommunene Engerdal, Malung-Sälen og Älvdalen-Idre i Sverige og lokalt næringsliv for en bærekraftig destinasjonsutvikling i mer enn 20 år.

Statssekretær i Kommunal- og distriksdepartementet, Sigrun Wiggen Prestbakmo, er godt fornøyd med samarbeidet som er utviklet.

Jeg fikk høre om blant annet utvikling av turistnæringen, og dermed også lokalsamfunnene her. Det er flott at kommuner nær grensen finner gode samarbeidspartnere, og gjør bruk av våre Interreg-virkemidler for grensekryssende samarbeid, sier Prestbakmo.

Interreg samarbeidet har resultert i ny kunnskap, nettverk og samarbeid som har lagt grunnlag for at mange andre tiltak er blitt realisert, legger statssekretæren til.

Jeg er sikker på at gode løsninger tilpasset de lokale forholdene i Sør-Østerdalen, vil kunne være til stor nytte og inspirasjon for andre kommuner, fylkeskommuner og også for nasjonal politikk, avslutter Prestbakmo.

Interreg prosjekter fremmer tilgang på arbeidskraft

Grenseløst ungt entreprenørskap for utvidet arbeidsmarked

Prosjektet ExpandE styrker ungt entreprenørskap for å utvide arbeidsmarkedet over grensen mellom Norge og Sverige. Når grensen åpnet etter pandemien så man et klart behov for å styrke og samarbeidet med vårt naboland. Utveksling av erfaringer får ungdom til å jobbe over grensen. En kampanje for å påvirke både politikere og forsikringsselskap til å legge til rette for et felles arbeidsmarked er på trappene. Med støtte fra Interreg Sverige-Norge er prosjektet på god vei til å nå sine mål.

Les mer om prosjektet her: Grenseløst ungt entreprenørskap for utvidet arbeidsmarkedet – Interreg.no

Prosjektet SAIL jobber for å utfordre og utvikle arbeidsmarkedets hjelpemiddelapparat, slik at en flere unge utenfor arbeidslivet kan delta på egne premisser. SAIL-prosjektet omfatter alle kommunene i ARKO-regionen. Samarbeidet omfatter kommunene Arvika, Sunne, Torsby og Eda på svensk side og Kongsvinger, Eidskog, Grue, Åsnes, Sør-Odal og Nord-Odal på norsk side.

tre ungdommer ser på papirer sammen

Prosjektet skal jobbe med fire innsatspunkter som skal styrke og utvikle hjelpemiddelapparatet, arbeidsgivere og ungdom utenfor arbeidsplassen. I tillegg skal det etableres arenaer for kommunikasjon, kunnskapsutveksling og verdiskaping på tvers av sektorer og landegrenser. Prosjektet ledes av Høgskolesenteret i Kongsvinger og Arvika Näringslivscentrum, og har med en rekke prosjektpartnere: ARKO-regionenKarlstad UniversitetHøgskolen i InnlandetNAVInnlandet fylkeskommuneÅrjäng kommun.

Les mer om prosjektet her: Interregprosjektet SAIL samler regionen om ungt utenforskap – Interreg.no

Om ESPON-programmet

Du kan lese mer om ESPON her.

Dette er et utdrag av en artikkel som først ble publisert på Innlandet fylkeskommune sitt nettsted: Hvordan skape vekst på bygda? – Innlandet fylkeskommune

Kontakt

Erik Hagen

Innlandet fylkeskommune

+47 95 20 52 96

erik.hagen@innlandetfylke.no

Najonalt kontaktpunkt ESPON.

Odd Godal

Kommunal- og distriktsdepartementet

+47 99 25 51 76

odd.godal@kdd.dep.no

Seniorrådgiver, Regionalpolitisk avdeling i KDD, Medlem i overvåkningskomiteen for ESPON.

Marie B. Låte

Innlandet fylkeskommune

+47 41 22 87 33

Marie.Bohman.Late@innlandetfylke.no

Rådgiver kommunikasjon Interreg Sverige-Norge
Forvaltningsorganisasjon for programmet er Innlandet fylkeskommune