Sverige vil endre loven for å sikre politiberedskapen i grenseregioner

Det midtskandinaviske Interreg-regionen Vaajma, som omfatter de nordtrønderske kommunene Lierne og Røyrvik, samt Strömsund og Krokom i Jämtland, har allerede rapportert om positive resultater fra den grenseoverskridende regionbyggingen: Kommunene samarbeider nå om tjenester til sine innbyggere, de har bremset fraflyttingen og stabilisert sysselsettingen.

Lovendring fra neste år

Nå, etter at prosjektet for lengst er slutt, kan partnerskapet snart notere at nok en milepæl er nådd: Den svenske regjeringen forbereder nå en lovendring som gjør det mulig for at også politi kan rykke ut på tvers av landegrensen. Det kan gi bedre politidekning i grenseregioner allerede fra neste år.

Kommunalråd i Strömsund i Jämtland, Göran Bergström, er entusiastisk. Kommunen grenser til Norge, men dit er den halvannen times kjøring fra kommunesenteret.

– Se her, sier Göran Bergström til SVT, og peker på kartet. – Om noe hender i en av grensebyene, er nærmeste svenske politipatrulje mest sannsynlig langt borte. Men på den andre siden av grensen, er det norsk politi i Lierne – bare 20 minutter unna.

NRK har merket seg det svenske forslaget til lovendring: Se innslaget i Kveldsnytt fra tirsdag 14. september 2016 her.

Lovforslaget som den svenske regjeringen nå forbereder, kommer som en følge av en utredning som Interreg-prosjektet Vajmaa gjorde om politisamarbeid på tvers av riksgrensen. Utredningen fikk stor oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt.

Norsk politi velkommen hos nabofolket

Grenseregionen Vajmaa kjennetegnes av store avstander og lav befolkningstetthet. Politiberedskapen i slike områder har vært gjenstand for diskusjoner på begge sider av grensen. Jeanine Jonsson i svenske Gäddede, fire kilometer fra norske Lierne, ønsker lovendringen velkommen. Hun vil gjerne ha hjelp fra norsk politi, om det trengs.

– Det vil kjennes mye tryggere. Vi har nylig hatt innbrudd i butikken, og da hadde det vært godt å ha politiet nært, sier hun til STV.

Lensmannen i nordtrønderske Lierne, Jørn Ove Totland, vil gjerne samarbeide med svenske kolleger.

– Grensen er bare ei linje på kartet. I vårt område har folk slektninger på begge sider av grensen, vi bor og handler hos hverandre og det hadde vært naturlig om også politiet kunne samarbeide, sier Totland.