Building Bridges of Shared Capacity Between Scientists, Policymakers, and Communities – CAP-SHARE
Bakgrunn
Den økende avstanden mellom lokalsamfunn, forskere og beslutningstakere skaper betydelige utfordringer for bevaring av biologisk mangfold og for arbeidet med å dempe klimaendringer. Det er avgjørende å bygge broer mellom disse aktørene – spesielt i rurale områder hvor innbyggere står overfor alvorlige bekymringer knyttet til miljøforringelse, konsekvenser av klimaendringer, begrensede muligheter og opplevelsen av å være underrepresentert.
Mål og delmål
CAP-SHARE har et mål å utvikle og implementere en modell for kapasitetsdeling for beskyttelse av lokalt biologisk mangfold og bærekraftig samhandling med naturen. Dette skal gjøres gjennom prosjekter som er drevet av lokalsamfunn og som har sårbare grupper i fokus.
Prosjektet skal demonstrere løsninger for samarbeid og kunnskapsdeling som vil gagne lokalsamfunn, forskere og beslutningstakere. CAP-SHARE bygger på de komplementære tilnærmingene som kommunene i NPA-området allerede benytter for å håndtere felles utfordringer, med fokus på intergenerasjonell styrking av lokalsamfunn.
Tiltak som sikrer måloppnåelsen
Aktivitetene vil bygge på følgende temaer: samutvikling av broer mellom lokalsamfunn, beslutningstakere og forskere; anerkjennelse av lokal og urfolks kunnskap på tvers av generasjoner; og involvering av ungdom i stedsbaserte tiltak – fra idéutvikling til politikk.
CAP-SHARE springer ut fra et tverrfaglig nettverk og har som ambisjon å utvikle en transnasjonal modell som kombinerer eksisterende forskning, fagkunnskap og lokal og urfolks kunnskap. Prosjektets partnere vil bruke sine nettverk til å involvere regionale og nasjonale myndigheter.
Forventede resultater og effekter
CAP-SHARE skal skrive en modell for effektiv kapasitetsdeling for bevaring av biologisk mangfold og klimatilpasning. Modellen skal deles med NPA kommuner med håp om at de kan bygge kapasitet mot biologisk mangfold og ungdomsaktiviteter.
Utvikling av et internasjonalt ungdomssymposium for ungdom i nord-Norge, Island og Finland. Symposiet vil tillate deling av ny kunnskap og urfolkskunnskap til nye generasjoner av unge arktiske og nordatlantiske mennesker. Vis frem kapasitetsmodellen på en internasjonal konferanse for å oppmuntre nasjonalt opptak.
Prosjektresultater
Endelige resultater vil bli ført inn her når prosjektet er ferdigstilt.
Norsk prosjekteier
Arctic Frontiers
Kontakt
-
Turton, Jenny
41236783
Prosjektperiode
01.08.2024 - 31.07.2027Budsjett
Norsk bidrag: 95.087,90 NOK
Total: 794.241,80€ €
Prosjektnettside
https://www.arcticnature.org/cap-share.htmlAndre partnere
Lead: Icelandic Museum of Natural History
Partners: Arctic Frontiers, University of Lapland
Associated Partners:
– Húnaklúbburinn youth club
– Húnaþing vestra municipality
– Icelandic Seal Center
– UiT The Arctic University of Norway
– Science Centre of Northern Norway
– Sámi Youth Council
– Sodankylä municipality
- Muonio municipality
– LUMA Centre Finland