
Masseredningsoperasjoner i Arktis og Nord-Atlanteren kan lamme nasjonale redningsressurser. Et nytt internasjonalt prosjekt utvikler felles retningslinjer for å sikre bedre koordinering, raskere hjelp og økt forutsigbarhet når katastrofen rammer.
Når krisen rammer, må grensene viskes ut
Et cruiseskip i nød. Hundrevis av liv i fare. Kraftig uvær og iskaldt hav. Dette er scenarioet prosjektgruppen bak Arctic and North Atlantic Mass Rescue Operation Guidelines (NAMRO) forbereder seg på. Når én nasjons redningskapasitet ikke strekker til, må hjelpen komme fra flere hold – raskt og effektivt.
NAMRO-prosjektet ledes av Hovedredningssentralen og støttet av Interreg Nordlig Periferi og Arktis-programmet. Prosjektet samler eksperter fra Norge, Island, Færøyene, Storbritannia og Irland. Sammen utvikler de en håndbok som skal forbedre måten masseredningsoperasjoner i Arktis og Nord-Atlanteren håndteres.
Felles språk og rutiner kan redde liv
Målet er klart: å gjøre redningsaksjoner på tvers av landegrenser mer samkjørte og effektive. Håndboken skal gi søk- og redningsmyndigheter (SAR) en verktøykasse med felles prosedyrer, begreper og forventninger. Den skal tydelig vise hvordan man kan be om og motta internasjonal bistand – og hva som kreves for å yte den.
Retningslinjene vil også gjøre det enklere å kartlegge hvilke ressurser som finnes, og hvilke som trengs. Dette er spesielt viktig i områder der hjelpen kan være langt unna og været skifter raskt.
Når katastrofen skjer, er det ikke tid til misforståelser. Denne håndboken skal sørge for at vi snakker samme språk – bokstavelig talt. Det handler om liv, sier Mikel Dominguez Cainzos i Hovedredningssentralen og norsk prosjektleder for NAMRO.

Fra øvelse til virkelighet
Prosjektgruppen på 12 eksperter møtes månedlig og planlegger tre workshoper i løpet av perioden. Mot slutten skal retningslinjene testes i en øvelse, før de gjøres tilgjengelige for alle.
Det er ikke bare redningssentralene som vil ha nytte av den nye håndboken. Også nasjonale og lokale myndigheter, cruiseindustrien og sivilsamfunnet får et mer forutsigbart rammeverk for håndtering av store ulykker.
Partnere i prosjektet
- Hovedredningssentralen
- Icelandic Coastguard
- Munster technological University
- HM Coastguard
- MRCC Torshavn
- AECO
Kontakt
Mikel Domínguez Cainzos
Hovedredningssentralen
+47 45 41 37 26
mikel.dominguez.cainzos@hovedredningssentralen.no
Seniorrådgiver og norsk prosjektleder for NAMRO
Thomas Baker
Nordland fylkeskommune
+47 951 52 901
Regionalt kontaktpunkt for Interreg Nordlig Periferi og Arktis