– Mulighetene er mange, men det tar tid å utvikle internasjonale prosjekter.
Det sier Nina Solbakk (Trøndelag Forskning og Utvikling, TFoU), én av deltakerne da Mittuniversitetet, Kunnskapssenteret Torsta og TFoU nylig møttes til idemyldring.
– Poenget er å arbeide fram utviklingsprosjekt til nytte for næringslivet, på områder hvor det er en reell merverdi av å dele erfaringer og kunnskap på tvers av regionene. Diskusjonene tok utgangspunkt i gården som ressurs for turisme, skog og helse- og velferdstjenester, sier Solbakk.
På begge sider av grensen er man enige i at det er viktig å ha et forretningsperspektiv og tenke utvikling av forretningsmodeller i utviklingen av nye Interreg-prosjekter. Ved å fremme bærekraft i små og mellomstore landbruksbedrifter kan man dessuten bidra til å opprettholde bosetting og velferdstilbud i utkantstrøk.
Flere av de involverte prosjektutviklerne er allerede godt inne i det grenseregionale samarbeidet mellom Trøndelag og naboregionene på svensk side. Den første utlysningsrunden i Sverige-Norge-programmet, delområde Nordens Grønne Belte, resulterte i en rekke godkjente samarbeidsprosjekter innen blant annet grønn entreprenøskap, tradisjonshåndverk og innovasjon og entreprenørskap i skog- og jordbruksutdanningen.
Nå ser man altså framover mot nye utlysninger og nye muligheter i det grenseregionale samarbeidet.
– Vi konkluderte med at vi har mange felles utfordringer i Norge og Sverige – og at vi har mye å lære av hverandre. Vi har et godt utgangspunkt for å komme fram til gode Interreg-prosjekter og har allerede avtalt et nytt møte for å konkretisere prosjektarbeidet, sier Solbakk.
Sverige-Norge-programmet gir støtte til grenseregionalt samarbeid innenfor følgende innsatsområder:
• Innovative miljøer
• Økt konkurransekraft og entreprenørskap
• Natur- og kulturarv
• Bærekraftig transport
• Sysselsetting og mobilitet i arbeidsmarkedet
Frist for å søke i den andre utlysningen i programmet er satt til 15. september.