
Svimmelhet kan ramme alle og er en skjult, men alvorlig utfordring for mange. Som en del af forsknings- og innovationsprojektet Öre-sund utvikles nå bedre behandling for pasienter med svimmelhet og balanseutfordringer gjennom det skandinaviske samarbeidet. I prosjektet deler fagmiljøer fra Norge, Sverige og Danmark erfaringer og kunnskap for å styrke rehabiliteringstilbudet til svimmelhetsrammede pasienter.
Samarbeid inspirerer til bedre behandling
Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak prosjektet Öre-sund har som mål å forbedre diagnostisering og behandling av pasienter med balanse- og hørselsproblemer.
Svimmelhet er en hyppig årsak til legebesøk, og mange opplever å bli sendt fra spesialist til spesialist uten å få en helhetlig behandlingsplan. Ved Haukeland Universitetssykehus i Bergen er det over tid utviklet et tverrfaglig rehabiliteringstilbud for pasienter med langvarig svimmelhet, og disse erfaringene er nå en del av grunnlaget for videreutvikling av behandlingsmodeller i samarbeid med partnere i Öresund.
Den norske delen av prosjektet ledes av professor Frederik Kragerud Goplen ved Øre-, nese- og halskirurgisk avdeling ved Haukland Universitetssykehus.
I prosjektet deler vi erfaringer på tvers av landegrensene, og vi lærer av hvordan andre har organisert tjenestene sine. Selv om vi har et etablert tilbud i Bergen ser vi fortsatt behov for forbedringer. Gjennom samarbeidet får vi nyttige innspill fra de andre partnerne, sier Fredrik Kragerud Goplen.
Goplens prosjektkollega, Mari Kalland Knapstad, er helt enig og utdyper:

Mange pasienter med svimmelhet får ikke tilstrekkelig oppfølging, og som fysioterapeut møter jeg ofte pasienter som har vært lenge i systemet uten å ha fått god hjelp. Gjennom Öre-sundsprosjektet samarbeider vi om å utvikle bedre tjenester i alle deltakerlandene, sier Mari Kalland Knapstad, fysioterapeut ved Haukeland universitetssykehus og førsteamanuensis ved Høgskulen på Vestlandet.
Ideer med hjem fra Danmark til Haukland Universitetssykehus
På siste møte med prosjektpartnerne lærte prosjektdeltaker Mari Kalland Knapstad mer om hvordan flere pasienter kan få bedre behandling og fikk bekreftet at alle jobber mot samme mål: å gi pasienter med svimmelhet et bedre og mer helhetlig rehabiliteringstilbud.
Det var utrolig verdifullt, og det viser hvor mye bra som kan skje når vi møtes og deler erfaringer. Særlig inspirerende var det å høre hvordan de på Sjællands Universitetshospital har etablert et system for å kartlegge hvordan pasientene har det etter rehabilitering. Dette er noe vi også ønsker å se nærmere på, for å sikre at vi ikke bare gir behandling, men også følger opp pasientene over tid og lærer av resultatene, sier hun og fortsetter:
En annen viktig innsikt var, hvordan vi kan nå flere pasienter. I Køge på Sjællands Universitetshospital har de hatt suksess med å tilby kurs og kompetanseheving hos kommunale fysioterapeuter for å sikre bedre oppfølging, og dette inspirerer oss og kan være en modell vi ser på her. Vi ønsker også å utforske digitale løsninger slik at vi kan gi oppfølging til pasienter som ikke klarer å møtes fysisk, avslutter Knapstad.
Med prosjektet ønsker partnerne å skape en ny standard for behandling av svimmelhet i sine respektive regioner og tar allerede steg mot en mer effektiv og helhetlig tilnærming til behandling av svimmelhet. Det kan bidra til å forbedre livskvaliteten for mange mennesker som for tiden lider av svimmelhet.
Om prosjektet
- Balanse- og hørselsproblemer som skyldes forstyrrelser i det indre øret er vanlige, men ofte skjulte funksjonsnedsettelser. Forsknings- og innovasjonsprosjektet Öre-sund skal, gjennom teknologi og grenseoverskridende samarbeid, bidra til bedre utredning, behandling og rehabilitering av personer med disse lidelsene.
- Rehabilitering av balanse hos pasienter med svimmelhet er én av fire deler i det større forsknings- og innovasjonsprosjektet Öre-sund. Prosjektet involverer forskere fra Danmark, Sverige og Norge, og har som mål å forbedre behandlingen av personer med svimmelhet og nedsatt hørsel i de tre landene.
- Prosjektet Öre-sund er støttet av EU’s regionale fond Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak.

Prosjektpartnere
Prosjektet har partnere fra Danmark, Sverige og Norge.
- Haukland universitetssykehus
- Skjælland Universitetshospital
- Sahlgrenska Universitetssjukhuset
- Skånes universitetssjukhus
- Lunds universitet
- Högskolan Kristianstad
Kontakt
Frederik Kragerud Goplen
Haukland Universitetssykehus
frederik.kragerud.goplen@helse-bergen.no
Professor og leder for den norske delen av prosjektet Öre-sund
Thomas André Hansen
Østfold fylkeskommune
+47 99 59 96 29
Programansvarlig for Norsk forvaltende organisasjon for Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak