INCREDILAB

INcreased Climate Resilience Education and DIgital transformation Lab (Grenseoverskridende klimaresiliens gjennom kollaborative læringsmodeller og digital transformasjon)

Bakgrunn

Klimaendringer har allerede merkbare effekter globalt, regionalt og lokalt med økt hyppighet og intensitet av ekstremværhendelser. Endringene har direkte virkninger der de skjer, men kan også få konsekvenser andre steder – uten hensyn til grenser. Arbeidet med klimatilpasning og kriseberedskap må derfor koordineres og betraktes som en helhet.
Problemstilling: Hvilke utfordringer vil klimaendringene medføre for samfunnssikkerhet og beredskap i grenseregionen (Innlandet og Värmland), og hvordan kan kommuner og andre aktører bygge resiliens (motstandsdyktighet) mot disse utfordringene

Mål og delmål

Hovedmålet er å utvikle effektive pedagogiske metoder og verktøy for kollektiv læring, med hensikt å øke både kunnskap om, og motstandsdyktighet overfor, de utfordringer klimaendringene vil kunne medføre for samfunnssikkerhet og beredskap i grenseregionen (Innlandet og Värmland). Ett delmål er å bruke modeller for samarbeidslæring for å identifisere mangler, finne og spre løsninger for økt motstandsdyktighet i grenseoverskridende sosiale strukturer. Et annet delmål er å identifisere og komme med forslag til ny digital teknologi og egnede implementeringsmodeller.

Tiltak som sikrer måloppnåelsen

Arbeidspakke 1: En populærvitenskapelig publikasjon som grunnlag for opplæring og/eller praksis, samt kunnskapsinnhenting og erfaringsutveksling mellom behovseiere, forskere og bedrifter.
Arbeidspakke 2: Et ferdig utviklet analogt spill, som også er utprøvd med representanter fra offentlig sektor og studenter ved de respektive universiteter.
Arbeidspakke 3: Et digitalt spill, som er utviklet basert på det analoge spillet, og med innslag av VR/AR og AI-teknologi.
Arbeidspakke 4: Et utvidet nettverk med aktører fra både svensk og norsk side, med vekt på klimaresiliens (motstandsdyktighet).

Forventede resultater og effekter

Prosjektets resultater vil leve videre på en rekke ulike måter. Til å begynne med vil både det analoge spillet og det digitale spillet med sine spillplattformer være tilgjengelig for fremtidige brukere. Når det gjelder det digitale spillet med sin plattform, vil det under gjennomføringen av prosjektet utarbeides en plan og modell for hvordan drift og vedlikehold skal gjennomføres og finansieres etter prosjektets levetid. Både den analoge og digitale versjonen av spillet skal også brukes i undervisning, forskning og videreutvikling av beredskap, samfunnssikkerhet og krisehåndtering i regionen.

Prosjektresultater

Endelige resultater vil bli ført inn her når prosjektet er ferdigstilt.

Norsk prosjekteier

Universitetet i Innlandet (INN)

Kontakt

Prosjektperiode

01.01.2024 - 31.12.2026

Budsjett

Norsk bidrag: 4000000 NOK

Total: 1119470 €

Andre partnere

Kommersielle selskaper / leverandører av løsninger (Norge):
Fynd Reality AS
Norrønt AS
Offentlige myndigheter og virksomheter (Norge):
Statsforvalteren i Innlandet
Innlandet Fylkeskommune
Kommunene Åmot, Elverum og Åsnes