Tilbake

Si hei til Plupp! Den lille krabaten skal spre kunnskap om samisk språk og kultur

Gjennom en barnemusikal basert på Inga Borgs barnebok fra 1955, skal den blåhårede Plupp spre kunnskap om samisk språk og kultur.

Det er klart etter at prosjektet «Plupp – de usynlige i fjellet» passerte nåløyet da Interreg Nord (delområde Sápmi) nylig kunngjorde hvilke prosjekter som får økonomisk støtte etter den andre utlysningen i programmet. Norsk prosjekteier er Åarehsaemien Teatre. Pengene skal brukes til å sette opp en barnemusikal som skal spilles over hele det søramiske området i forbindelse med jubileumsåret 2016/2017.

Forestillingen er en bearbeidelse av den svenske forfatterinnen/illustratøren Inga Borgs barnebøker med samme navn. Borg bokdebuterte allerede i 1955 med Plupp och renarna, en bokserie som etter siste utgivelse i 2005 inkluderte 22 titler. Plupp er en liten, trolliknende skikkelse med blått hår og rødt skjerf som bor i en gamme ved «Blåvattnet» et sted i Nord-Sverige, sammen med lemenet Lämmel og røyskatten Härmelin. Han er usynlig for menneskene og kan snakke med dyr og fugler på høyfjellet og i skogen.

Hele produksjonen er basert på et nært samarbeide med Estrad Norr/Länskulturen (Norrlands musikk – og danseteater) i Östersund, som fungerer som prosjekteiere på svensk side. Høgskolen i Nord Trøndelag (HINT) og Beaivvas Sámi Nasjonalteahter i Kautokeino er viktige bidragsytere og samarbeidspartnere i prosjektet.

Øvrige norske bidragsytere i prosjektet er Nordland fylkeskommune, Sametinget og Samerådet.

 

Tilbake