CirkFerm

Sirkulær produksjon av umettet fett og protein via fermentering av tresukker fra sagflis – CirkFerm

Bakgrunn

Med skogen som felles ressurs vil et svensk-norske samarbeid vise konkret at ved fermentering av unike mikrober på tresukker fra sagflis kan det produseres protein og flerumettet fett som ingredienser til bærekraftig fôr til fisk. Ved å anvende den utviklede teknologien økes verdien av flis og samtidig gis et viktig bidrag til sirkulærøkonomien hos bedrifter i grenseregionen. Den langsiktige effekten av en industrialisering vil være å kunne redusere bruk og import av animalske fôringredienser.

Mål og delmål

Overordnede mål:

  • Å demonstrere gjæring av tresukker fra sagflis på en så konkret måte at det gir grunnlag for sirkulær produksjon av protein og flerumettet fett som ingredienser for bærekraftig fôr i grenseregionen.
  • Viser hvordan fermentering av tresukker fra sagflis øker verdien av denne ressursen og gir et viktig bidrag til en bedre sirkulær økonomi i bedrifter i grenseregionen.
  • Å vise hvordan animalsk fett og protein erstattes med bærekraftig protein og flerumettet fett i fôr og dermed redusere behovet for import av kjøttbaserte fôringredienser som reduserer miljøpåvirkningen.

Tiltak som sikrer måloppnåelsen

Svensk side:

  • Teste unike mikroorganismer for produksjon av umettet fett (PUFA) og protein (MIUN)
  • Dyrke sopp i større skala til fôrprotein (MIUN)
  • Industri-skala dyrking av mikroorganismer (MIUN m.fl.)
  • Produsere fôr med mikrobielt fett og protein for å teste tilvekst hos laksefisk (Vattencentrum)
  • Lage fyringspellets av restsagflis (Solör Bioenergi)

Norsk side

  • Utvinne løselig tresukker fra sagflis med unik prosess fra ulike treslag (GT/G&G)
  • Dyrke mikroorganismer på tresukker i pilot-skala @50L for å produsere umettet fett og protein (INN)

Forventede resultater og effekter

  • Utviklet en industriell og sirkulær prosess fra sagflis via tresukker fermentering til å produsere flerumettet fett og protein av høy kvalitet i som egner seg til et fiskefôrprodukt.
  • Redusere dagens behov for import av fôr og fôrmidler ved at animalske tilsetningsstoffer erstattes med norsk/svensk protein og flerumettet fett produsert sirkulært av mikrober, gunstig for å nå klimamålene for regionens bedrifter og myndigheter.
  • Styrket kapasiteten til deltakende bedrifter i regionen innen sirkulær økonomi, øke verdien av sagflis for mer sirkulær bruk.
  • SDG: 2.4, 9.1/2/4, 12.2, 14.7

Prosjektresultater

Endelige resultater vil bli ført inn her når prosjektet er ferdigstilt.

Norsk prosjekteier

Universitetet i Innlandet

Kontakt

Prosjektperiode

01.09.2024 - 31.08.2027

Budsjett

Norsk bidrag: 3000800 NOK

Total: 995374 €

Andre partnere

G&G Holding AS, 2410 Hernes
– tilknyttet virksomhet: Glommen Technology AS, Grindalsvegen 3, 2406 Elverum

MITTUNIVERSITETET, Institutionen för naturvetenskap, design och hållbar utveckling (NDH),
Forskningsgrupp Ekokemi, Campus Sundsvall

Solör Bioenergi Pellets AB, KROKSTAD TEGELBRUKET, 661 94 SÄFFLE

Vattenbrukscentrum Norr AB (svb), ÅVÄGEN 17, 844 61 KÄLARNE