Målet for oppstartskonferansen var å ta med seg gode erfaringer og lærdom fra den forrige Interreg-perioden (2007 – 2013) inn i den nye programperioden. Konferansen, som gikk av stabelen 22. – 23. september i Oslo, samlet prosjektdeltakere, politikere fra kommuner og fylkeskommuner, statlige virksomheter, samt aktører fra universiteter, høgskoler, bedrifter og interesseorganisasjoner.
Statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet (KMD), Jardar Jensen, understreket at regjeringens overordnede målsetninger med Interreg-deltakelsen er helt sammenfallende med EUs 2020-strategi. Fokuset er bærekraftig vekst og jobbskaping.
– Det er særlig viktig å fokusere på privat sektor, og særlig på små og mellomstore bedrifter. Vi trenger større involvering fra private bedrifter i programmene. Vi trenger flere investeringer, og framfor alt resultater. Interreg er i dag en integrert del av den norske regionalpolitikken, og vi ser på Interreg som et nøkkelverktøy for å fremme regional utvikling gjennom internasjonalt samarbeid, sa statssekretæren i sitt innlegg.
Utnytt suksessene
– Denne konferansen har hatt én rød tråd: Et sterkere fokus på å involvere bedrifter, og en klargjøring av mulighetene man har for å involvere bedriftene. Prosjekteksemplene har synliggjort mulighetene, og det ligger flere muligheter for privat sektor i neste periode enn det har gjort i inneværende periode, sa fagdirektør i KMD, Arve C. Skjerpen .
Gjennom foredrag fra prosjektledere og prosjekteiere fikk de som fulgte konferansen konkrete eksempler på hvordan man allerede i forrige periode inkluderte bedrifter i innovasjons- og transportprosjekter. Gjennom påfølgende paneldiskusjoner fikk de rundt 120 konferansedeltakerne anledning til å stille spørsmål til aktørene i de ulike suksessprosjektene. Prosjekter og kontaktpersoner finner du i programmet.
Mer blir enklere
I den nye programperioden legges det opp til flere forenklinger og et forsterket brukerperspektiv.
– Flere webløsninger for rapportering vil lette arbeidet både for prosjektdeltakere og veiledere, sa programkoordinator for Østersjøprogrammet, Ann-Irene Sæternes i sin presentasjon av hva som er nytt i Interreg V.
Norge har nå gjennomført to fulle programperioder i Interreg. I løpet av Interreg IV (2007 – 2013) er det igangsatt i alt 613 prosjekter innenfor de ulike programområdene. Det er nært gjennomsnittet for samtlige land som deltar i Interreg-samarbeidet, uavhengig av innbyggertall.
PS: Fikk du ikke med deg konferansen? Fortvil ikke – hele konferansen ligger ute på nett-TV.