Bakgrunn
Østfold har gode forutsetninger for landbruk, men står overfor utfordringer som frafall i næringen og økende import. Østfold ønsker å bidra til grønn omstilling og rekruttering av unge talenter.Prosjektet Grensens smaker utvikler bærekraftige løsninger for matproduksjon i grenseområdene mellom Østfold og Värmland. Begge regionene har sterke strategier for økt selvforsyning og bærekraftig produksjon. Østfold er Norges tredje største matfylke, og Värmland har kompetanse innen design og emballasje. Begge har økt økologisk produksjon og stort potensial for ubrukt mark.
Mål og delmål
Målet er økt kapasitet, kompetanse og kjøpekraft for nærproduksjon av mat og drikke i grenseområdet Värmland-Østfold. Prosjektmålet har delmål for de tre målgruppene:
Produsentene – tilføre nødvendig kompetanse og nettverk til næringen, fra produksjon til sluttledd.
Innkjøperne – gjøre tilbudene kjent for kunder i offentlige kjøkken og undersøke deres muligheter til å stille krav og vurdere bærekraftige måltider, slik at de blir inspirert til å anskaffe kortreist mat og måltider.
Konsumentene – forankre matglede, kunnskap og stolthet om produsentrollen og lokalmat fra grenseområdet.
Tiltak som sikrer måloppnåelsen
AP 1 Næringskompetanse
1.1 Etablere miljø
AP 2 Kapasitet
2.1 Prøve ut designprosesser
2.2 Prøve ut leveranseprosesser
AP 3 Markedet
3.1 Etablere miljø
3.2 Prøve ut forretningsprosesser
3.3 Prøve ut innkjøps- og konsumentprosesserer
AP 4 Prosjektledelse
4.1 Administration
4.2 Rapportering
AP 5 Kommunikasjon
*detaljert oversikt vedlagt
Forventede resultater og effekter
Hovedresultater
Nettverksbygging:
Etablere nettverk på tvers av bransjer for å fremme bærekraftig matproduksjon og samarbeid.
Designkompetanse:
Læring i produkt- og tjenesteutvikling, testing av ideer i samarbeid med offentlige anskaffelser (fokus på skolelunsj).
Storytelling og markedsføring:
Utvikle kampanjer for å øke etterspørselen etter kortreist mat, med videreføring i deltakerens egne kanaler.
Testarenaer og møteplasser:
Tilgjengeliggjøre lokalprodusert mat gjennom «gårdskjøkken» og møteplasser for kokker, skoleklasser og turister, for å øke interesse for lokale råvarer.
Prosjektresultater
Endelige resultater vil bli ført inn her når prosjektet er ferdigstilt.
Dokumenter
Norsk prosjekteier
INSPIRIA science center
Kontakt
-
Borgen-Johansen, Lise
47637644
Prosjektperiode
01.05.2024 - 30.04.2027Budsjett
Norsk bidrag: 689 790 NOK
Total: 114 763 €
Prosjektnettside
https://www.inspiria.no/oppdrag/grensen-smaker/Andre partnere
Østfold fylkeskommune
Guldkorn
Rakkestad Næringsråd