Sansehager gir håp til traumatiserte barn

Et nytt prosjekt kalt KidsLikeUs har som mål å hjelpe barn med traumer fra krigsherjede land og migrasjonskriser. Gjennom sansehager utviklet i samarbeid med lokalsamfunn skal disse barna få et trygt sted å bearbeide vanskelige opplevelser og bygge motstandskraft. Halden kommune er blant de første som får teste prototypene av sansehagene, som også blir en del av en større internasjonal satsning.

Prosjektet KidsLikeUs mottar støtte fra Interreg Østersjøprogrammet og norsk prosjektpartner og internasjonal koordinator for prosjektet er Høgskolen i Østfold i samarbeid med Halden kommune.

Sansehager for mental helse og integrering

Barn som har flyktet fra krig eller migrasjonskriser bærer ofte på store traumer. KidsLikeUs ønsker å gi disse barna et bedre utgangspunkt for å takle sine psykiske helseutfordringer. Ved hjelp av sansehager, som er spesielt designet for å stimulere sansene, håper prosjektet å skape miljøer som fremmer ro, sosial inkludering og mestring.

Sansehagene vil først bli testet i Halden, der lokale myndigheter vil få tilgang til både prototyper og en e-bok som beskriver hvordan sansehager kan bygges opp. Forskerne bak prosjektet kommer fra Polen og samarbeider med lokalsamfunn i Finland, Litauen og Norge. De har utviklet verktøy som både kan brukes av kommuner, skoler og frivillige organisasjoner for å hjelpe barn og ungdom til å føle seg tryggere og mer integrert i sine omgivelser.

sansehage
Bildet viser et eksempel på å oppfylle prinsippet om “Enkel og intuitiv bruk” i universell utforming i sansehagen i den botaniske hagen ved Universitetet i Coimbra, Portugal. Foto krediteres følgende nettsted: Coimbra has an amazing new sensory garden and admission is free – New in Coimbra (nit.pt)

Samskaping og fellesskap

En viktig del av prosjektet er samskapingsprosessen, der lokale innbyggere engasjeres i utformingen av sansehagene. Dette styrker sosiale bånd på tvers av kulturelle forskjeller, språkbarrierer og funksjonsevner. Sansehagene er ikke bare ment som et terapeutisk verktøy for barna, men også som en måte å samle lokalsamfunnet på. Alle som deltar i utviklingen får være med på å skape et miljø som gir plass til samhandling og trygghet.

Superhelt-sansehagen – en arena for empati

En av prototypene, kalt «Superhelt-sansehagen», fokuserer på å stimulere alle sanser. Hagen har fysiske elementer som er ment å forbedre barnas sosiale velvære, samfunnsintegrasjon og respekt for naturen.

foto av Andrea Parolin Jackowski
Andrea Parolin Jackowski er norsk koordinator for KidsLikeUs på Høgskolen i Østfold. Foto: Privat

Samtidig legges det vekt på å fremme velvære gjennom mindfulness og empati– både for andre mennesker og for miljøet.

Det er nettopp dette samspillet mellom natur, samfunn og mental helse som gjør prosjektet så unikt, sier Andrea Parolin Jackowski, ved Høgskolen i Østfold og norsk koordinator for KidsLikeUs.

Vi har et sterkt team ved høyskolen som samarbeider veldig godt i dette prosjektet, legger hun til.

Foruten norsk koordinator Andrea Parolin Jockowski, består det norske teamet av professor og visekoordinator Hugo Cogo Mireira og Leanne Noelle Strom Torgersen fra Høgskolen i Østfold.

Måling av resultater og fremtidsplaner

Prosjektets suksess vil bli målt gjennom datainnsamlinger der barnas psykiske helse vurderes før og etter opphold i sansehagene. Disse evalueringene vil gi et tydelig bilde av hvilken effekt sanseverktøyene har på barnas mentale helse og velvære. Hvis resultatene er positive, kan sansehagene bli en modell for andre kommuner, både i Norge og internasjonalt.

For å sikre at flere kommuner og organisasjoner kan ta i bruk dette verktøyet, vil en e-bok med beskrivelser av prototypene bli distribuert. Målet er at sansehagene skal bli en del av den daglige praksisen for de som jobber med traumatiserte barn og ungdom, og på den måten bidra til et tryggere og mer inkluderende samfunn.

Partnere i KidsLikeUs

Bildene i denne saken brukes med tillatelse og kan krediteres følgende nettsted: Coimbra has an amazing new sensory garden and admission is free – New in Coimbra (nit.pt)

Kontakt

Andrea Parolin Jackowski

Høgskolen i Østfold

+47 69 69 50 00

andrea.jackowski@hiof.no

Norsk prosjektkoordinator for KidsLikeUs

Ann Irene Sæternes

Østlandssamarbeidet

+47 95 83 27 58

annsa@afk.no

Koordinator for Interreg Østersjøprogrammet (Baltic Sea Region)