Redder liv i havet: Stem på Jomopans i REGIOSTARS-finalen

Interreg Nordsjøprosjektet Jomopans er nominert som finalist i REGIOSTARS 2024. Jomopans kombinerte målinger til sjøs med numerisk modellering for å lage det første lydlandskapet i et av verdens mest trafikkerte havområder, Nordsjøen, for å redde dyr i havet. Du kan stemme frem prosjektet og dermed anerkjenne deres banebrytende arbeid frem til 9. oktober kl. 12.00 (CET).

Kartlegger lydlandskap for å redde dyr i havet

Undervannslyd er viktig for at dyr skal overleve. Støy fra aktiviteter som offshore vindparker og skipsfart har stor innvirkning på delfiner, hvaler og mindre marine liv. Jomopans kombinerte målinger til sjøs med numerisk modellering for å lage det første lydlandskapet av verdens travleste hav, Nordsjøen. Resultatene bidrar til å forme regionale retningslinjer for havene i hele EU, gir innspill til EU-politikker, og oppmuntrer industrien til å ta tiltak mot støyforurensning.

Karen de Jong er forsker og prosjektleder for Havforskningsinstituttet. Hun forteller at noe av det beste med prosjektet Jomopans er å få en bedre oversikt over hvordan støy blir forvaltet i de andre lander rundt Nordsjøen. Samtidig får vi til et godt samarbeid som nå blir videreført i nye prosjekter.

Det jeg er aller mest stolt av er at vi fikk en god oversikt over hvor det er spesielt mye støy fra skip sammenlignet med hvor fiskene gyter i norske farvann i Nordsjøen, sier Karen de Jong. Hun er forsker og har jobbet med prosjektet Jomopans på vegne av Havforskningsinstituttet.

Det å bli nominert til finalen i REGIOSTARS 2024 er en veldig bra annerkjennelse av det nyttige samarbeidet vi har hatt i prosjektet, legger de Jong til.

bilde av Karen de Jong
Karen De Jong, forsker ved Havforskningsinstituttet og norsk prosjektleder for Jomopans. Foto: Havforskningsinstituttet
bildecollage med båter, fisk i havet, lastebåt
Foto: Jomopans

Se film som presenterer Jomopans:

Film produsert for prosjektet Jomopans.

Stem frem til 9. oktober kl. 12.00

Den offentlige avstemningen for REGIOSTARS 2024 er åpen frem til 9. oktober kl. 12:00 CET. Prosjektet med flest stemmer blant alle finalistene vil motta Publikumsprisen. Vinneren kunngjøres under REGIOSTARS-seremonien.

Hver person kan stemme kun én gang. Les derfor nøye gjennom prosjektbeskrivelsene til alle finalistene før du stemmer. For å stemme, klikk bare på “Stem på dette prosjektet” og bekreft valget ditt.

Du finner Nordsjø-prosjektet Jomopans under «A green Europe».

De 25 finalistene er valgt ut av REGIOSTARS-juryen, som nøye vurderte et rekordantall søknader, totalt 262. Finn finalistprosjektene i hver kategori nedenfor.

Partnere i Jomopans

De norske partnerne i prosjektet er Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og Havforskningsinstituttet (HI). Fra HI var det Lise D Sivle, Guosong Zhang og Tonje Nesse Forland som deltok, foruten Karen De Jong. Fra FFI var Petter H. Kvadsheim og Lars Alf Odegaard deltakere. Jomopans har fått støte fra Interreg Nordsjøprogrammet. Lead partner er Rijkswaterstaat fra Nederland.

bilde av mange mennesker i en trapp
Partnere i Interreg Nordsjøprosjektet Jomopans. Foto: Jomopans

Følgende organisasjoner er partnere i Interreg Nordsjø-prosjektet Jomopans:

Kontakt

Karen de Jong

Havforkningsinstituttet

+47 90173537

karen.de.jong@hi.no

Forsker ved avdeling for Økosystemakustikk og norsk prosjektleder for Jomopans

Kate Clarke

Vestland fylkeskommune

+47 93 46 76 45

kate.clarke@vlfk.no

Nasjonalt kontaktpunkt Interreg Nordsjøprogrammet

Niels Kinneging

Rijkswaterstaat

+31 6 532 5242

niels.kinneging@rws.nl

Internasjonal prosjektleder for Jomopans

Vidar Jensen

Kommunal- og distriktsdepartementet

+47 90 68 82 64

Vidar-Martin-Hasle.Jensen@kdd.dep.no

Medlem i overvåkningskomiteen i Interreg Nordsjøprogrammet for KDD