Kultur i sanntid: Teknologi gjør avstand irrelevant i Aurora-regionen

Et grenseoverskridende prosjekt i Aurora-regionen, mellom Norge, Sverige og Finland, utvikler løsninger for å løse utfordringer knyttet til lange avstander. Prosjektet ANSEL tar i bruk lavlatens-teknologi for å muliggjøre fjernundervisning og kunstnerisk samarbeid i sanntid, noe som gir unge talenter og profesjonelle nye muligheter.

Prosjektet ANSEL står for «Access the Nordic with the speed of light» og mottar støtte fra Interreg Aurora. Norsk prosjekteier er UiT Norges arktiske universitet.

Lavlatens teknologi fjerner barrierer for kunstnerisk samspill

Aurora-regionen, kjent for sine store avstander og spredte bebyggelse, står overfor store utfordringer når det kommer til samarbeid og undervisning på tvers av regionene.

For å møte disse utfordringene, utvikles lavlatens-nettverk som reduserer lydforsinkelser og muliggjør musikalsk og kunstnerisk samspill over lange distanser. Lavlatens teknologi er teknologi som minimerer forsinkelser (latens) i overføring av data mellom to punkter i et nettverk. Dette åpner nye dører for både musikere og utøvere innen andre kunstformer, som teater.

I sammenhenger som fjernundervisning og musikalsk samspill, som i prosjektet i Aurora-regionen, er lavlatens avgjørende for å sikre at lyd og bilde blir sendt og mottatt nærmest samtidig.

Om Lavlatens-teknologi
Lavlatens-teknologi er teknologi som minimerer forsinkelser (latens) i overføring av data mellom to punkter i et nettverk, som for eksempel mellom to datamaskiner eller servere. Latens refererer til tiden det tar for data å reise fra avsender til mottaker, og lavlatens betyr at denne tiden er svært kort, vanligvis målt i millisekunder.

Dette er spesielt viktig i situasjoner der timing er kritisk, som når musikere spiller sammen på forskjellige steder, eller i teater, der både lyd og bilde må være synkronisert for at forestillingen skal fungere. Lavlatens-teknologi gjør det mulig å oppleve sanntidssamhandling over store avstander, som om deltakerne var i samme rom.

flere musikenter på en pc skjerm som i et teamsmøte på nett
En samspillsituasjon med lav-latens teknologi, her i et oppsett mellom Tromsø og Oslo.

Nye muligheter for fjernundervisning og kunstnerisk samarbeid

Gjennom prosjektet installeres det tilkoblingspunkter og audiovisuelt utstyr på flere steder i regionen, noe som skaper helt nye muligheter for unge musikere og profesjonelle kunstnere. Dette gjør det mulig å ta undervisning og videreutdanning innen utøvende kunstfag, uten å måtte forlate hjembygda. Lærere og elever kan samarbeide på tvers av landegrenser, med teknologi som tillater samtidighet i lyd og bilde.

illustrasjon av digitale lydsignaler
Illustrasjonen viser hvordan lydsignalet går mellom to musikere, i dette tilfelle to tubaister. Lyd kommer ut av instrumentet, inn i en mikrofon, oversettes til digital informasjon, sendes over nett, oversettes fra digital informasjon til lyd, spilles over høyttaler og når øret til den andre tubaisten. Dette går begge veier samtidig på så kort tid at det oppleves som om man sitter i samme rom og spiller. Illustrasjon: Geir Davidsen

Pilotprosjekter innen musikk og scenekunst

Prosjektet vil også gjennomføre pilotprosjekter for fjernundervisning innen musikk og utøvende kunstfag. Her skal man samle erfaringer og teste ut nye undervisningsmetoder, med mål om å etablere standarder for lavlatens-samarbeid som kan videreutvikles i fremtidige prosjekter. Blant annet vil det testes scenekunstprosjekter der aktører fra tre forskjellige land opptrer samtidig i sanntid.

Langsiktig vekst og videreutvikling av nettverket

Når prosjektet avsluttes, vil teknologien og nettverket fortsatt kunne vokse og bli en integrert del av driften ved flere utdanningsinstitusjoner og kulturorganisasjoner i regionen. Nettverket kan utvides med nye noder, noe som gir flere muligheten til å koble seg på og delta. Prosjektet legger også til rette for en skalerbar modell, slik at andre regioner kan adoptere og videreutvikle løsningen.

Et felles mål: Å bygge broer gjennom teknologi

mann med tuba
Geir Davidsen ved Musikkonservatoriet ved UiT Norges arktiske universitet og norsk prosjektleder for prosjektet ANSEL. Foto: Hilde Blix

Gjennom dette prosjektet håper vi å styrke samarbeidet mellom kultur- og utdanningsinstitusjoner i Aurora-regionen, sier Geir Davidsen ved Musikkonservatoriet ved UiT Norges arktiske universitet. Han er norsk prosjektleder for prosjektet ANSEL.  

Teknologien muliggjør nye metoder for samskaping på tvers av landegrenser, og resultatene kan inspirere til videre samarbeid i fremtiden. Med lav driftskostnad og stor skalerbarhet, legger prosjektet grunnlaget for et robust nettverk som vil gagne både kunstnere, pedagoger og lokalsamfunn, avslutter Davidsen.

Du finner mer informasjon på prosjektet ANSELs hjemmeside.

Partnere i prosjektet ANSEL

UiT Norges arktiske universitet
Centria-ammattikorkeakoulu Oy (lead partner)
Lestijärven kunta
Riksteatern
Sundsvalls kommun
Oulun kaupunki
Beaivvas, Det samisk nasjonalteateret

Kontakt

Geir Davidsen

UiT, Norges arktiske universitet, Musikkonservatoriet

+47 91818633

geir.davidsen@uit.no

Førsteamanuensis i eufonium, prosjektleder for ANSEL

Ian Jawahir

Troms fylkeskommune

+47 474 55 357

ian.jawahir@tromsfylke.no

Programansvarlig Norsk forvaltende organisasjon, Interreg Aurora