Ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og velferdsteknologi kan overvåkning og oppfølging av pasienters helse bli forbedret. Pasienter i avsidesliggende områder kan nå få helsehjelp uten å reise lange avstander. Prosjektet Kontiki er med på å endre helsevesenet i Sverige og Norge.
I prosjektet Kontiki er overvåkning og oppfølging av pasienter i distriktene – også kalt egenmonotorering – en av delprosjektene som har mottatt støtte fra Interreg Sverige-Norge.
Helsekrise på avstand
I distriktene i Sverige og Norge bor tusenvis av mennesker langt fra nærmeste sykehus. Samtidig vokser antallet eldre og syke som trenger jevnlig medisinsk oppfølging. Hjertesvikt og andre kroniske sykdommer øker, mens helseressursene strekkes til det ytterste på grunn av mangel på personell og en aldrende befolkning. Resultatet? Lange ventetider for pasienter som ofte er avhengige av oppfølging på sykehus som ligger langt unna.
Men en ny bølge av innovasjoner er i ferd med å forandre denne virkeligheten.
Helseovervåking fra stua
En av løsningene på disse utfordringene ligger i digital teknologi og kunstig intelligens (KI). Med velferdsteknologi og KI-basert beslutningsstøtte kan pasienter med kroniske sykdommer som hjertesvikt nå overvåke sin egen helse hjemme. Elektroniske enheter som smartklokker og nettbrett gjør det mulig for pasienter å følge sin helsetilstand i sanntid. Dette gir dem ikke bare innsikt i egen helse, men også muligheten til å justere medisiner etter behov – en oppgave som tidligere krevde fysisk oppmøte på et sykehus.
Målet er at pasienter med kroniske lidelser som hjertesvikt vil føle seg tryggere og kan motta rask og målrettet behandling, sier Finn Samuelsen. Han er førstelektor ved Høgskolen i Østfold og norsk prosjektleder for prosjektet Kontiki.
KI redder liv – og sparer tid
Kunstig intelligens bidrar til å lærer seg pasients symptomer og tilstand over tid. Når noe endrer seg, kan pasienten varsles om at det er på tide å oppsøke medisinsk hjelp, og pasienten kan motta nødvendig veiledning. For eldre og skrøpelige pasienter, som ofte sliter med å komme seg til sykehuset, er dette en gamechanger. Det betyr færre unødvendige sykehusbesøk, og bedre ressursbruk i helsesystemet.
Kunstig intelligens har potensial til å oppdage, diagnostisere, forutsi, og i mange tilfeller forhindre forverring av kroniske tilstander, imidlertid må helsepersonell også følge opp pasientene eller brukere, forklarer Samuelsen.
Prosjekt Kontiki: Helse for alle, uansett hvor du bor
Interreg Sverige-Norge prosjektet Kontiki har satt seg et ambisiøst mål: Å gjøre helsevesenet mer rettferdig og presist ved hjelp av KI. Målet er klart – pasienter skal få lik tilgang til helsehjelp, uavhengig av hvor de bor, og hvem de er. Teknologien skal forbedre pasientsikkerheten ved å gi mer nøyaktige diagnoser og samtidig avlaste helsepersonell, slik at deres tid og ressurser kan brukes mer effektivt.
Med denne teknologien kan fremtidens helsetjenester bli like tilgjengelige i distriktene som i storbyene. Det handler om mer enn bare teknologi – det handler om å gi folk trygghet og kontroll over sin egen helse.
Mer informasjon om prosjektet med publikasjoner finner du her: Kontiki – Kunstig intelligens (AI) som beslutningsstøtte for pasienter og helsetjenester – Institutt for sykepleie, helse og bioingeniørfag (hiof.no)
Partnere i prosjektet
Kontakt
Finn Samuelsen
Høgskolen i Østfold
+47 99742052
finn.samuelsen@hiof.no
Førstelektor HiØ og norsk prosjektleder for prosjektet Kontiki.
Marie B. Låte
Innlandet fylkeskommune
+47 41 22 87 33
Rådgiver kommunikasjon Interreg Sverige-Norge. Forvaltningsorganisasjon for programmet er Innlandet fylkeskommune