Opprydning av gammel ammunisjon – felles europeisk innsats for renere hav

Gamle krigsetterlatenskaper ligger fortsatt skjult under overflaten i Østersjøen og Skagerrak. De utgjør en betydelig trussel både mot miljøet og økonomien. I flere tiår har disse havområdene blitt brukt som deponi for kjemisk og konvensjonell ammunisjon, etterlatt etter verdenskrigene. For å møte denne utfordringen har flere europeiske land gått sammen i prosjektet MUNIMAP, som er et initiativ for å håndtere disse. Sammen vil landene her bidra til renere og sikrere havbunn.

Det har blitt tydelig at denne gamle forurensningen ikke bare er et miljøproblem, men også en barrière for den kommersielle utviklingen av disse havområdene.

MUNIMAP vil bidra til en felles europeisk innsats som har som mål å kartlegge, koordinere og gjennomføre tiltak for å redusere risikoen fra de farlige krigsetterlatenskapene. Prosjektet vil søke å etablere en helhetlig strategi for å beskytte havområdene våre. MUNIMAP har fått støtte fra Interreg Østersjøprogrammet. Norsk partner er Forsvarets forskningsinstitutt, (FFI) med Kystverket som assosiert partner.

Mangel på lover og forskrifter

En av hovedutfordringene for prosjektet er mangelen på eksisterende lover og forskrifter som tar for seg dette spesifikke problemet. De fleste deltagerlandene har innsett at dagens reguleringer ikke er tilstrekkelige til å håndtere den komplekse situasjonen med sjødumpet ammunisjon. Dessuten er det ofte uklart hvem som bærer ansvaret for opprydding. Det har ført til fragmenterte og ofte ineffektive tiltak.

MUNIMAP tar sikte på å endre dette ved å samle inn og analysere data fra ulike nasjonale og internasjonale oppryddingsprosjekter. Prosjektet vil legge vekt på å overvåke forurensningsnivåer før, under og etter opprydding for å vurdere effekten av de iverksatte tiltakene. Gjennom dette håper en å kunne identifisere beste praksis for sikker og miljøvennlig håndtering av gammel ammunisjon.

plakat med kort beskrivelse av prosjektet MUNIMAP

Politiet, Forsvaret og Kystverket samarbeider i Norge

Blant de første stegene er en omfattende gjennomgang av eksisterende lover og forskrifter i medlemslandene. Hensikten er å vurdere hvordan disse kan forbedres for å gi et mer effektivt rammeverk for opprydding. For eksempel: I Norge er funn av ammunisjon underlagt rapporteringskrav til Politiet, som kan be Forsvaret om bistand til å uskadeliggjøre ammunisjonen. I tillegg har Kystverket ansvar for å hindre og begrense skade som følge av akutt forurensning fra skipsvrak, inkludert kjemiske stridsmidler. Likevel er det nødvendig med klarere retningslinjer og bedre koordinering for å sikre at ingen farlige materialer blir liggende igjen.

Tyskland fjerner dumpet ammunisjon

Tyskland har allerede tatt konkrete skritt. En bevilgning på 100 millioner euro er gitt for å rydde opp i konvensjonell ammunisjon som er dumpet i bukta utenfor Lübeck. Dette arbeidet innebærer bruk av fjernstyrte undervannsfarkoster for å hente opp ammunisjonen. Den blir deretter fraktet til land for destruksjon. MUNIMAP vil følge med på slike nasjonale prosjekter og utføre egne miljøundersøkelser for å sikre at oppryddingen er effektiv.

Se omtale av arbeidet her: Bergung der Munition aus der Ostsee startet im Juli | NDR.de – Nachrichten – Schleswig-Holstein

I Norge undersøkes skipsvraket Brummer

I tillegg til Tyskland vil også Norge bidra til prosjektet, ved å undersøke skipsvrak som det tyske artilleriskoleskipet Brummer. Skipet ble senket utenfor Larvik i 1940. Vraket representerer en potensiell kilde til forurensning. MUNIMAP vil overvåke tilstanden for å forhindre utlekking av farlige stoffer.

bilde av et krigsskip på havbunnen
Multibeam-bilde av det tyske artilleriskoleskipet Brummer som ble torpedert og sank utenfor Tvistein fyr, Larvik den 15. april 1940. Foto: Espen Saastad, Saastad AS.

Renere og sikrere havbunn gjennom felles regler

Et av de viktigste resultatene av MUNIMAP vil være utviklingen av en katalog med anbefalte metoder og prosedyrer for håndtering av ammunisjonsfunn. Katalogen skal kunne brukes av alle medlemslandene, og vil være et verdifullt verktøy i framtidige oppryddingsprosjekter. Prosjektet vil også utvikle et beslutningsstøtteverktøy for å hjelpe myndighetene med å prioritere hvilke områder som trenger raskest handling, og hvilke som kan vente.

Visjonen bak MUNIMAP er klar: å bidra til en renere og sikrere havbunn ved å etablere felles regler, metoder og teknologier for opprydding av kjemisk og konvensjonell ammunisjon. Gjennom samarbeid og deling av kunnskap håper prosjektet å legge grunnlaget for en mer bærekraftig fremtid for både miljøet og de kommersielle aktivitetene i Østersjøen og Skagerrak.

Dette initiativet er ikke bare et skritt mot å løse et langvarig problem, men er også et eksempel på hvordan internasjonalt samarbeid kan føre til konkrete og positive endringer for både miljø og for menneskene som lever av og med havet.

logo Interreg BSR og MUNIMAP

Partnere

Kontakt

John Aa Tørnes

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) 

+47 63 80 78 82

John-Aa.Tornes@ffi.no

Norsk prosjektleder for MUNIMAP

Ann Irene Sæternes

Østlandssamarbeidet

+47 95 83 27 58

annsa@afk.no

Koordinator for Interreg Østersjøprogrammet (Baltic Sea Region)