Over 500 personer fra 34 land var samlet på arrangementet «Europe, let’s cooperate» i Antwerpen 20. og 21 mars. Nytteverdien av interregionalt samarbeid sto på dagsordenen, sammen med lanseringen av den tredje og sannsynligvis siste fullstendige utlysningen av prosjektmidler innenfor Interreg Europe programmet. Representanter for regionale og lokale myndigheter, universiteter, forskningsinstitusjoner, nærings- og interesseorganisasjoner deltok.
Formålet med arrangementet var å presentere de samarbeidsmulighetene som Interreg Europe-programmet tilbyr, både gjennom medfinansiering av prosjekter og politikklæringsplattformens tjenester. Den tredje utlysningen på prosjektmidler ble lansert og det var en markering av at programmet Interreg Europe nå er utvidet til syv kandidatland til EU. Arrangementet bød også på muligheter for nettverksbygging, utveksling av ideer til nye prosjekter og bygging av partnerskap.
Presentasjoner og opptak fra konferansen finnes tilgjengelig her.
50 % egenandel for norske partnere
Betingelsene for norsk deltakelse er de samme som i andre Interreg-programmer. De må ha 50 % medfinansiering av kostnadene. Disse refunderes etterskuddsvis på grunnlag av godkjente økonomi- og aktivitetsrapporter hvert halvår. Det er vanlig at en stor del av budsjettet, anslagsvis minst 60 %, består av eget arbeid. Dette beregnes med utgangspunkt i involverte medarbeideres faktiske lønn i henhold til hvor stor andel av stillingen som inngår i prosjektet. Reiser finansieres som sjablong med 15 % av personalkostnadene.
Det gjenstår ca. 350 000 Euro til norske prosjektsøkere i denne søknadsrunden. Dette tilsier at norske prosjektpartneres budsjetter ikke bør overstige 200 000 Euro. Det bør som hovedregel heller ikke være med mer enn én norsk partner per prosjektsøknad.
Sannsynligvis siste fullstendige søknadsrunde
For å kunne få støtte ber vi norske prosjektdeltakere om å ta kontakt med nasjonalt kontaktpunkt. Det er lurt å gjøre dette i god tid før innlevering av søknader, slik at man kan avstemme budsjett og kvalitetssikre beskrivelsen av politikkinstrumentene. Vi ønsker å bidra til at søknadene blir så gode som mulig, sier Jon Halvard Eide, nasjonalt kontaktpunkt for Interreg Europe.
Ifølge programsekretariatet er det sannsynlig at dette blir den siste fullstendige søknadsrunden i programmets levetid, så det gjelder å kjenne sin besøkelsestid nå, poengterer Eide.
Her finner du de fullstendige retningslinjene for utlysningen.
Sekretariatet har også utviklet en omfattende pakke med veiledning, spørsmål og svar, videoer og webinarer til støtte for prosjektsøkerne.
Tredje utlysning av prosjektmidler
Den tredje utlysningen er nå åpen frem til 7. juni. Utlysningen gjelder prosjektsøknader innenfor alle de 6 tematiske innsatsområdene i programmet.
Dette innsatsområdet favner forskning, innovasjon, digitalisering, SMB-ers konkurransekraft og smart spesialisering.
Innsatsområdet inkluderer energieffektivisering, fornybar energi, smarte energisystemer, klimatilpassning, vannforvaltning, sirkulær økonomi, biologisk mangfold, reduksjon av forurensing og bærekraftig urban mobilitet.
Dette innsatsområdet har fokus på bærekraftig og intermodal mobilitet.
Innsatsområdet inkluderer utdanning, opplæring, livslang læring, inkludering og integrasjon av migranter.
Dette innsatsområdet har fokus på bærekraftig, integrert territoriell utvikling, samt kultur- og naturarv og bærekraftig
Innsatsområdet kan blant annet dekke temaer som offentlige anskaffelser, statsstøtte, territorielle verktøy, finansielle instrumenter, samt verktøy for evaluering.
Varighet, krav og muligheter for veiledning
Under finner du mer informasjon om nye prosjekters varighet, formelle krav og råd og anbefalinger til prosjektsøknadene.
Prosjektene har en varighet på fire år. De første tre årene er viet til erfaringsutveksling og overføring av god praksis mellom de deltakende partnerne. I det fjerde og siste året skal partnerne arbeide med å overvåke resultatene og effektene av samarbeidet.
- Obligatorisk involvering av organisasjoner som er ansvarlige for offentlige politikkinstrumenter, slik som offentlige planer, strategier og programmer osv. Dette betyr at universiteter, forskningsinstitusjoner og interesseorganisasjoner m.m. bare kan delta sammen med politikkansvarlige organisasjoner som fylkeskommuner, kommuner og statlige etater.
- Deltakelse fra partnere fra fire av de fem områdene i programgeografien: Nord, Sør, Øst, Vest og kandidatland.
- Partnerne må være offentlige, styrt av offentlig lov eller private, ikke-profittsøkende organisasjoner. Private, kommersielle bedrifter er altså ikke støtteberettigede.
- Minst ett av politikkinstrumentene må være et program under EUs strukturfond.
Representanter for programsekretariatet la vekt på følgende råd for at prosjektsøknadene skal ha størst mulig sjanse for å bli godkjent:
- At prosjektets tema samsvarer godt med et spesifikt mål i programmet.
- Tydelige redegjørelser for hvordan politikkinstrumentene i prosjektet skal forbedres.
- Nyskapende karakter i forhold til de allerede godkjente prosjektene i programmet.
- Involvering av partnere fra noen av kandidatlandene Albania, Bosnia og Herzegovina, Moldova, Montenegro, Nord- Makedonia, Serbia og Ukraina, samt Sveits. Det er også positivt om prosjektene har med partnere fra regioner i EU og Norge som hittil ikke er representert i godkjente prosjekter (se egen liste på hjemmesiden).
- God geografisk balanse mellom ulike områder og land i Europa – slik at ikke en uforholdsmessig stor andel av partnerne eller budsjettet går til bestemte områder eller land.
Du kan også lese om utlysningen her: Europe: Third call for projects – Interreg.no
Kontakt
Jon Halvard Eide
Agder fylkeskommune
+47 91 69 75 22
Nasjonalt kontaktpunkt for Interreg Europe