Per og polyfluoralkyrende stoffer (PFAS) er en samlebetegnelse for en stor mengde kjemikalier som utgjør et voksende samfunnsproblem. Dette er kjemisk stabile og skadelige stoffer som brukes i alt fra brannslukkingsapparat til kjøkkenredskaper (teflon).
Samtidig gjør den stabile kjemiske koblingen at stoffene kan ha svært lang nedbrytningstid hvilket igjen betyr at stoffene lett havner i naturen, og over store avstander.
Mange PFAS-stoffer er giftige og kreftfremkallende, selv med lave konsentrasjoner. I dag finner man PFAS i både grunnvann og jord, og derfor har alle mennesker spor av PFAS i blodet.
Interreg-prosjektet Less-PFAS har sett på ulike behandlingsmetodikker for materialer som er forurenset av PFAS og hvordan disse kan brukes i stor skala. Det eksisterer løsninger, men disse er uprøvde, og innebærer store kostnader for å deponere.
Prosjektet består av samarbeidspartnere fra Norge, Sverige og Finland, og mottar Interreg-Støtte fra Nord-programmet.
Videreutvikler de mest lovende metodene
Prosjektet har plukket ut de mest lovende metodene, og jobber for å optimalisere disse i laboratorier.
Den samlede kompetansen i prosjektet skal utarbeide felles nedbrytningsprosesser av PFAS til ferdige metoder, som er svært ettertraktet av miljø- og resirkuleringsbansjen. Helt konkret tester man elektrokjemiske nedbrytningsmetoder.
To doktorander, en ved Luleås tekniske universitet og en ved universitetet i Oulu, jobber fast med disse forsøkene. De første resultatene skal presenteres på den internasjonale konferansen «Characterisation and remediation of per polyfluoralkyl substances (PFAS) and other emerging conteminants” I mars 2020.
Samarbeid avgjørende for gode resultater
Siden PFAS-stoffer er svært mobile stoffer som kan spre seg over store områder på tvers av landegrenser, er det helt essensielt at alle land deltar i arbeidet med å redusere skadelige PFAS i miljøet.
Gjennom prosjektet sikter man på å komme et skritt nærmere varige løsninger som kan redusere miljøgifter i kretsløpet.