Norsk-svensk skisamarbeid skaper «grønnere» skisport

Det norske og svenske skiforbundet er to svært sentrale aktører i den internasjonale skiverdenen. Gjennom Interreg-prosjektet Business X Country, har de valgt en felles tilnærming for å løfte frem den kommersielle og offentlige interessen for langrennssporten til et helt nytt nivå.

Prosjektet har mottatt støtte fra Interreg Sverige-Norge og er en del av delområdet Nordens grønne belte.

Bedre utnyttelse av ressurser og nettverk

Per i dag finansierer forbundene sine aktiviteter nesten utelukkende gjennom kommersielle midler. Men mulighetene er store for å skape mer robuste økonomiske aktiviteter ved å øke kontaktnettverket og gjennomføre flere renn og arrangementer på tvers av landegrensen.

Business X Country har særlig fokusert på hvordan man best mulig kan utnytte samarbeidet under Mid-Scandinavion Tour 2020 – en skikonkurranse som skal gjennomføres i Trondheim og Östersund i februar 2020.

Gjennom Business X Country har man lyktes å skape et nettverk som gjør det enklere for sponsorer å samarbeide over grensen.

Vektlegger bærekraft og miljø

Det legges mye vekt på å skape et grønt og klimasmart arrangement – og ikke minst hvitt! For å gjøre arrangementet mest mulig bærekraftig har man jobbet med mange smarte løsninger, fra transport til mat.

Det skal blant annet settes opp et felles tog der utøverne skysses mellom konkurransene. Det er også lagt inn restriksjoner på bruken av skismøring med fluor

Prosjektet vil også skape en bedre opplevelse for både publikum og TV-seere. Dette gjør man i samarbeid med medie- og teknologiselskaper, og tanken er at dette igjen kan inspirere til nye og innovative måter å presentere sporten til verden.