Sensorteknologi kan sikre høy kvalitet på norsk sjømat

Prosjektet med partnere fra Norge, Storbritannia, Island og Finland har utviklet sensorikk for sjømat som eksporteres fra Norge. Teknologien gjør det enklere for eksportør, transportør og kjøper å vite status på hvor forsendelsen befinner seg. Sensorene varsler om det skulle oppstå avvik underveis, som for eksempel temperaturendringer.

Forbrukere stiller stadig høyere krav til matkvalitet, og den nye teknologien skal sikre gode lagringsforhold langs hele verdikjeden for sjømat. Tidligere i år testet forskere hos Nofima på Ås og finske Oulu university of applied science en prototype av den elektroniske enheten på laks fra et lakseslakteri i Salangen i Troms.

Sensoren ble trykket på en fleksibel etikett og festes på pakket sjømat. Den ble så sendt med varebil som i løpet av to dager kjørte rundt 15 000 kilometer til Østlandet. En av de som spent fulgte med underveis, var Harri Määttä fra Oulu University of applied science.

– For å teste hvordan sensorene fungerer, er det viktig å gjennomføre tester under virkelige forhold. Det kan ikke gjøres på et laboratorium. Dette er ekte vare, sier Määttä.

Vel fremme på Ås, gjennomgår sjømatproduktene flere omfattende tester i Nofimas testlab. Blant annet en QIM-analyse, som er en prøve på fiskens lukt og utseende. Forskerne tar også mikrobiologiske tester av skinn og kjøtt.

– Målingene gjort av sensoren, skal nå sammenlignes med testene hos Nofima. Vi ser frem til å se resultatene, avslutter Määttä.

Partnerne i prosjektet ønsker også å utvikle en digital tjeneste for å samle inn og presentere data fra sensorene. På denne måten kan sporing, plassering og temperatur på forsendelsene presenteres for produsenter, distributører og sluttbrukere via smarttelefon underveis.

Under kan du se video fra testingen: