Interreg-bussen går så det suser!

Med Fjellbussen kan du enkelt komme deg til fjells, uten å være avhengig av bil. Fjellbussen går flere ganger daglig og er helt gratis. 1. juledag startet, og tilbudet vil som tidligere år vare til 2. påskedag. Transporttilbudet ble etablert som en del av Interreg IIIC-satsingen Euromontana. Etter tre års prøvedrift med støtte fra Interreg-prosjektet, har det vist seg at gratisbussen i høyeste grad har livets rett. Godt støttet av en solid snøvinter, har trafikktallene økt med mer enn 30 prosent sammenlignet med tilsvarende periode forrige sesong.

Binder sammen by og fjell
Markedsansvarlig Hege Sætre Næss i destinasjonsselskapet Visit Rjukan mener at tilbudet er utelukkende positivt for både skientusiaster og næringslivet i i og rundt verdensarvbyen.

– Fjellbussen har lyktes med å binde fjellet og byen sammen. Vi ser at både hytteutbyggere og andre næringsaktører bruker Fjellbussen aktivt i sin markedsføring for å tiltrekke seg folk, sier Næss.

Med sine 1883 meter over havet er Gaustadtoppen et eldorado for friluftselskende turister. Fra toppen av Telemark kan man på klarværsdager skue ut over store deler av Sør-Norge. Men destinasjonen byr på mye mer enn prima utsikt: Her finner du også alpinanlegg, milevis med preparerte skiløyper og et variert overnattingstilbud.

– Mange bruker selvsagt busstilbudet for å komme seg opp i fjellet for å stå på ski, men vi ser også at Fjellbussen er et attraktivt alternativ til bil for hyttefolk og andre besøkende som ønsker seg ned til byen for å bruke handelstilbudet eller besøke en av de mange attraksjonene i Rjukan. Slik sett er Fjellbussen med på å styrke hele næringslivet, understreker Næss.

Ser nytteverdien av bussen
I prosjektperioden ble gratistilbudet finansiert av Interreg-midler, Tinn kommune, Telemark fylkeskommune og sponsorer. I dag tar et stort sponsorlaug kostnaden på om lag 800 000 kroner for driften gjennom vintersesongen. Dermed koster det fortsatt ikke ei krone å ta bussen – uansett hvor ofte du måtte ha lyst til å ta turen til fjells. Til tross for at man hvert år må gå noen runder med å skaffe sposnorer, er tilbudet fullfinansiert – som det har vært de foregående sesongene.

– Det at det er såpass enkelt å skaffe sponsorer sier jo også noe om at ulike aktører i regionen virkelig ser verdien av et slikt tilbud. Hvis de ikke hadde sett nytten, hadde de nok heller ikke støttet opp like helhjertet som de gjør, sier Næss.

I dag bidrar i overkant av 50 aktører med sponsormidler til Fjellbussen. Entusiasmen ble skapt gjennom et Interreg-prosjekt for 14 år siden.

– Støtten i oppstartsfasen var selvsagt avgjørende, for da så vi verdien av et slikt tilbud. Fjellbussen hadde nok aldri blitt en realitet uten Interreg, avslutter Sæter.

[faktaboks tittel=»Disse sponsorene gjør Fjellbussen gratis: » plassering=»ingen»]Tinn Kommune, Gaustablikk Høyfjellshotell og Skisenter, Kvitåvatn Fjellstoge, Kvitåvatn Fjellhytter, Gaustatoppen Lodge, Gaustatoppen Invest, Gaustatoppen Skisenter, Gaustatoppen Booking, Den Lykkelige Sportsmann, Gaustabanen, Tinn Billag, Rjukanbadet, Rjukan Hytteby, Langefonn Caravanpark, Krossobanen, Norsk Industriarbeidermuseum, Rjukan Interiørsenter, Carlsen & Fritzøe, You & Me, Gullsmed Sando, Kiwi Rjukan, Spar Rjukan, Tinn Energi, Tinn Sparebank, Fjellerud Bygg, A til Å, Brødrene Alseth, TB Bil, Praxair, Rjukan Gjestegård, Ørtings Marked, Bjarne Thorud Farvehandel, Elkjøp, Vestfjorddalen Konditori, RA, Radio Rjukan, Huset Pub, Gaustatoppen Turisthytte, Best Bensinstasjon, Gaustatoppen Laft, Rjukan VVS og Elektro, Elektrokontakten, Aktiv Eiendom, NCC, Monter Rjukan, Veidemannen jakt, fiske og friluftsliv, Coop Prix, Blått til Lyst, Sport1, G-sport, Flåta Entreprenør, Rjukan Admini og Han og Henne. [/faktaboks]