Vil trekke sykkelturister fra hele Europa til historisk avstikker i Østfold

Askims kultursjef Margrethe Aadalen (t.v.) er med i prosjektgruppen for Unionsleden. Her er hun ute i felten med prosjektleder Elisabeth Dammyr under forarbeidet med sykkelruten. Foto: Privat.

Sykkelruten på 28 mil mellom Moss og Karlstad går blant annet gjennom Indre Østfold, og kombinerer trim og historiekunnskap samtidig som den fokuserer på de to nabolandenes spesielle søskenforhold. Nå får sykkelruten en avstikker til det historiske slagstedet ved Langnes skanse i Askim.

– I Askim har vi foreslått å merke en avstikker til Langnes skanse. Målet er å få turister fra hele Europa til å besøke slagstedet fra krigen i 1814. Da må jo også folk ha noe å sykle til, og vi håper derfor at dette prosjektet også kan være en pådriver til å få til et mer tilrettelagt opplegg ved Langnes skanse, sier Askims kultursjef Margaret Lang Aadalen til Smaalenenes Avis.

Hun legger til at det også er aktuelt med avstikkere fra Unionsleden til andre kjente steder i Askim, som Romsåsen gruver og Solbergfoss kraftstasjon.

Historisk sykkeltur

Langs hele sykkelruten er det gode muligheter til å få et innblikk i de historiske begivenhetene som foregikk i det vakre landskapet som strekker seg på tvers over landegrensene. Hele eller deler av ruten har vært prøvesyklet av medlemmer av prosjektgruppen, politikere og andre, blant annet for å få en vurdering av trafikksikkerhet, veikvalitet, overnattingsmuligheter, severdigheter og andre tilbud underveis. Sykkelruten skal være klar i løpet av 2019.

– Dette prosjektet har vi tro på. Blir det en populær sykkelrute, kan den på sikt kobles inn mot resten av Europa. Kanskje kan vi få sykkelturister langveisfra til våre severdigheter her i Askim, avslutter Aadalen.