Loser bedriftene til nabolandet

Med sine 1630 kilometer er den norsksvenske grensen både EUs og Norges lengste grense til et annet land. Gjennom århundrer har innbyggerne på hver side av grensen utvekslet språk, kultur og varer. Men også mellom broderfolk oppstår det hindringer. Derfor ble Grensetjenesten etablert i 1997, med støtte fra Interreg. I 20 år har prosjektet fungert som «grenselos» for svensker og nordmenn som ønsker å etablere seg i nabolandet.

LES MER: Her er grenselosene

Nå intensiveres innsatsen mot næringslivet. Samarbeidet for å rive grensehindre videreføres nå gjennom Interreg-prosjektet Grensemuligheter, hvor aktører fra Norge og Sverige samarbeide for vekst og sysselsetting langs hele grensen. Det er på sin plass, mener Mikael Sondell fra Grensetjenesten.

– Det er behov for en kunnskapspakke for bedriftene. Som bedriftseier tar man ikke bare med seg virksomheten, men også varer og ansatte over grensen. For hver person som reiser over grensen kan det finnes en bestemt skatteregel som man må ta hensyn til, sier Mikael Sondell fra Grensetjenesten til lokalavisen Nya Wermlands-Tidningen.

Fra svensk side av grensen beskriver Sondell Norge som mer byråkratisk enn Sverige. Det kan føre til problemer nå svenske bedriftseiere vil ekspandere sin virksomhet over grensen.

– Mange er vant til å bare kjøre når man skal over grensen for å handle eller være turister. Men for bedriftene er det ikke bare å kjøre. Da er man plutselig avhengig av regelverkene i to land, sier Sondell.

Prorsjektlederen viser til at svenske bedriftseiere må registrere selskap og momsregistrere seg før de får drive virksomhet i Norge. Også spørsmål rundt toll opptar svensker som vil drive business i Norge. Ifølge Sondell er det det minste bedriftene som oftest går i «grensefella».

– Store bedrifter har ofte egne jurister og har kanskje virksomhet i ulike land allerede. I en liten håndverksbedrift må man ofte lete opp all informasjonen på egen hånd.

Men nå blir det altså enklere. Grensemuligheter-prosjektet bistår både nordmenn og svensker som vil bidra til vekst langs grensen.

– Vi legger puslespillet slik at det blir enklere å ta det avgjørende skrittet.

Prosjektet legger til rette for økt mobilitet gjennom å:

Vil du vite mer om hvordan prosjektet arbeider for næringslivet i Norge og Sverige? Besøk prosjektets nettside her.