Rælingen kommune viser fram smarte omsorgsløsninger

Den nye demensavdelingen på Løvenstadtunet i Rælingen er bygget med en IT-plattform tilpasset ny velferdsteknologi, som kan håndtere styringsverktøy, sensorer og alarmer og støttesystemer for beboerne.

– Her er det nesten bare fantasien – og betalingsviljen – som setter grenser for hva vi kan koble til, forteller systemrådgiver Ben Marius Lundberg i Rælingen kommune.

Kommunen har siden årsskiftet vært partner i Interreg-prosjektet SOL – Support quality Of Life. Prosjektet er en grenseoverskridende satsning på helse, velferdsteknologi, leverandørutvikling og tjenesteinnovasjon i Indre Skandinavia.

Nylig ble de andre prosjektpartnerne og andre interesserte ble invitert til åpent hus for å ta en sniktitt på bygget, rett før de første av til sammen 32 beboere skal flytte inn.

sol_raelingen1
Ergoterapeutene Gry Ekstang Grønevik (t.v.) og Siw Thingelstad fra Lørenskog kommune og prosjektleder i SOL, Marit Heiberg (foran), tester en seng med bevegelsessensor i den nye demensavdelingen på Løvenstadtunet.

Trådløst og sømløst
All teknologien som benyttes i bygget er knyttet sammen i et trådløst nett som dekker hele bygget. De velferdsteknologiske installasjonene er bygget opp rundt dette nettet, som også er tilgjengelig til privat internettbruk for beboere og besøkende. Alle beboerne vil bli utstyrt med en trygghetsalarm og elektronisk nøkkel som automatisk låser opp dører de har adgang til å passere gjennom.

– Når en alarm utløses, ringer det på mobiltelefonen til alle ansatte – inntil én har besvart alarmen. På telefonen kan du se hvem som har utløst alarmen og hvor i bygget det har skjedd, sier Lundberg.

Bygget for skreddersøm
Alle sengene er utstyrt med sensorer som slår på lyset i rommet hvis beboeren står opp av sengen. Persiennene på rommene er også koblet opp mot det trådløse nettet, slik at de kan styres opp og ned fra mobiltelefonen. Individuelle alarmer kan skreddersys etter den enkelte brukerens ønsker og bistandsbehov – og tilpasses når det er behov for det.

– Nye tjenester eller sensorer kan enkelt kobles på systemet etter hvert som det blir bruk for å utvide til nye bruksområder, sier Lundberg.