Fullrigger og fergeleie på Isegran

Isegran er nå en levende kulturpark og et senter for formidling av tradisjoner, historie og opplevelser, men øya som ble befestet i 1657 var under Den store nordiske krig (1700-1721) flåtebase for sjøhelten Tordenskjold.

Etter at det gamle fergeleiet på Isegran ble lagt ned og flyttet i 2009, har besøkende fergeveien måttet ta beina fatt fra Smertu fergested.

– Det er ikke langt fra Smertu til Isegran, men i kombinasjon med at byfergen kun svingte innom fergeleiet en gang i timen, og enda sjeldnere i helgene, har nok barrieren vært litt høy, sa ordfører Jon-Ivar Nygård under åpningen 9. juli.

– Gjennom et spleiselag mellom Borg Havn, interregprosjektet «Bussiness to Heritage» og Fredrikstad kommune har det vært mulig å bygge et nytt, flott fergeleie på Isegran. Dette, sammen med at den nye fergen «Go’vakker Maren» ble satt i trafikk i forrige uke, vil bedre tilgjengligheten til øya slik at flere vil ta turen innom.

Åpningen av det nye fergeleiet ble samtidig en markering av at fullriggeren «Najaden» er ankommet Fredrikstad. Den skal være en permanent del av attraksjonene på Isegran. Najaden er sammen med Cutty Sark og City of Adelaide de eneste gjenværende fullriggere med komposittskrog (jern- eller stålsp­ant og furu i skroget).

Prosjektet «B2H – Business to Heritage» skal utvikle modeller og metoder for å bruke «kulturarv» og kulturhistoriske plasser som en drivkraft for lokal og regional næringsutvikling og attraksjonskraft.

Les mer om åpningen av fergeleiet, fullriggeren «Najaden» og kulturparken Isegran bak lenken til høyre.

Det nye fergeleiet på Isegran. Foto: Fredrikstad kommune
Det nye fergeleiet på Isegran. Foto: Fredrikstad kommune