Norges største solcelletak

Det skjedde ved Powerhouse Kjørbo i Sandvika utenfor Oslo. Bygget ble oppført i 1980 og vil stå ferdig renovert og klar til bruk i mars neste år. Prosjektet består av to kontorbygg på ca. 2600 kvadratmeter hver fordelt over tre og fire etasjer, samt kjeller. I dag har byggene et energiforbruk på rundt 250 kWh per kvadratmeter per år. Energiforbruket i det ferdig rehabiliterte bygget vil reduseres med ca. 85 prosent i forhold til gjeldende krav.

Powerhouse er et samarbeid mellom syv aktører; eiendomsselskapet Entra, entreprenøren Skanska, arkitektfirmaet Snøhetta, rådgivningselskapet Asplan Viak, miljøorganisasjonen Zero, Hydro og aluminiumsprofilselskapet Sapa. Det er Entra som eier selve bygget som er under rehabilitering, og som ut på våren står ferdig som et av verdens første kontorbygg som blir rehabilitert til plusshus. Da vil Asplan Viak flytte inn som leietakere.

Plusshus er mulig!

– Det viktigste med dette fellesprosjektet er å vise at det er mulig å skape et plusshus, også med eldre bygninger, sier kommunalminister Sanner til Bygg.no, som er hjemmesiden til Byggeindustrien. Sammen med administrerende direktør i Skanska, Ståle Rød, og Zero-leder Marius Holm, la han nylig ned det aller siste solcellepanelet på garasjetaket på Kjørbo.

Powerhouse er en del av Energiligaen, som er en møteplass for de som eier eller forvalter større bygninger, og som er aktive i Fem-prosjektet. Dette prosjektet legger opp til et utstrakt samarbeid mellom sentrale aktører i fire fylker og län i Norge og Sverige.