Notodden

Med omtrent 12.300 innbyggere er Notodden den minste byen i partnerskapet. Notodden er industrialiseringens vugge i Norge, ettersom Norsk Hydro ble etablert her i 1905.

Byen er ikke på noen måte en historisk by, i og med at vi feirer 100-årsjubileum i 2013. Notodden er lokalisert midt i Sør-Norge i Telemark fylke, og har enkel tilgang til ren natur. På midten av 80-tallet ble all gjenværende industri lagt ned, og vi ble nødt til å finne ut av hvordan vi ønsket byen vår skulle utvikle seg. Vår industriarv er foreslått til UNESCOs Verdensarvliste.

Lokale utfordringerNotodden

Selv om det er mer enn 20 år siden vi startet på prosessen mot å bli en post-insustriell by, kjemper vi fremdeles med ettervirkningene av industrialiseringen. Dette er de harde fakta:
  • Arbeidsledighet: 2.2%
  • Arbeidsstyrke: 67% av totalt befolkningstall
  • Andel arbeidsuføre: 16.4%
  • Ikke-vestlige innvandrere: 3.3%
Mer enn 70% av arbeidsstyrken er ansatt i serviceindustrien. De største sektorene er helsetjenester og undervisning. Disse harde fakta representerer en del av våre utfordringer, og er basisen for en kulturendring. Vi har ingen befolkningsvekst og dette påvirker vår økonomi gjennom bevilgninger over nasjonale budsjetter. På mange områder trenger vi også strukturelle endringer, ettersom vi fortsatt har for dyre løsninger. Vi trenger å være mer attraktive både for privatpersoner og næringsliv. Hjemmeside: http://www.notodden.kommune.no/ Vis større kart